UBLAŽAVANJE MJERA

Europa napokon otvara svoje granice: Poznato je tko će moći slobodno putovati

Oni cijepljeni ruskim ili kineskim cjepivom neće moći slobodno putovati Europom samo na temelju statusa o primljenom cjepivu
 Ilustracija/Tolga AKMEN/AFP

Europska unija planira poduzeti značajan korak prema normaliziranju planova vezanih uz otvaranje svojih granica nakon mjeseci restrikcija povezanih s pandemijom koronavirusa.

Taman prije ljetne sezone, španjolske, talijanske i grčke plaže kao i gradovi poput Pariza, Rima i Berlina moći će ugostiti putnike koji su u potpunosti cijepljeni protiv covida-19, piše Bloomberg.

- Vrijeme je da oživimo turizam u Europskoj uniji i obnovimo prekogranične prijateljske veze - sigurno - napisala je na Twitteru predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Dok se bori s trećim valom, Europa pokazuje znakove kontrole nad virusom koji je dosad u EU zarazio više od 30 milijuna ljudi.

Mjere se u pojedinim zemljama popuštaju kako raste broj cijepljenih, a broj novih slučajeva opada.

Ursula von der Leyen preporučila je dobrodošlicu gostima iz zemalja s relativno malom stopom zaraze, kao i onima koji su u potpunosti cijepljeni protiv covida-19.

- To bi se moglo proširiti i na cjepiva koja su na listi za hitnu upotrebu Svjetske zdravstvene organizacije. Dodatno, Komisija predlaže podizanje granice vezane za broj novih slučajeva covida-19 koji se koristi za odlučivanje o listi država iz kojih se dopuštaju putovanja - priopćeno je iz izvršnog tijela EU-a.

Ovi prijedlozi zahtijevaju odobrenje većine od 27 država članica bloka, a mogli bi biti usvojeni već krajem svibnja.

Ograničenja vezana uz putovanje na snazi su već godinu dana i predstavljaju gorak udarac na uniju koja je inače ponosna na otvorene granice među članicama.

Države članice bit će obvezne primiti sve putnike koji su cijepljeni cjepivom odobrenim u EU, uključujući Pfizerovo, AstraZenecino, Modernino i Johnson & Johnson cjepivo.

To znači da oni cijepljeni ruskim Sputnjikom ili kineskim Sinopharmom ili Sinovacom neće moći slobodno putovati Europom samo na temelju statusa o primljenom cjepivu.

Kome će biti dopušteno putovanje bez karantene po Europi:

- Državljani svih članica sa zelenom putovnicom - dokumentom koji dokazuje da ste cijepljeni s dvije doze, imate antitijela od nedavno preboljene bolesti ili ste nedavno testirani negativno.

- Stanovnici neeuropskih zemalja koji imaju dokaz o cijepljenju s cjepivom koje je odobreno u EU.

- Stanovnici s 'bijele liste' - neeuropskih država koje predstavljaju mali rizik od širenja zaraze s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju koja će se svaka dva tjedna ažurirati (broj novih slučajeva mora biti manji od 100 na 100.000 stanovnika).

Kako bi ograničila uvoz novih varijanti koronavirusa, Komisija predlaže i 'ručnu kočnicu' koja bi omogućila brzo uvođenje ograničavanja putovanja ako bi se u nekim državama zdravstvena situacija pogoršala. U tom slučaju samo će esencijalni radnici poput diplomata ili medicinskog osoblja moći prelaziti granice, no i tada će biti podvrgnuti testiranju i strogoj karanteni.

Članice EU-a o svom pristanku na prijedlog Komisije razgovarat će u utorak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:35