REKORDNO

Europa ne pamti ovakvu zapljenu kokaina: U bananama se krilo čak 9,5 tona, a onda je policija uočila i svastike...

Negdje će padati glave...

kokain španjolska

 /Screenshot

U Španjolskoj je u luci Algeciras kod Gibraltara zabilježena jedna od najvećih zapljena kokaina. Tamošnja nacionalna policija u akciji operativnog naziva Nano zaplijenila je gotovo 9,5 tona kokaina skrivenog u kutijama s bananama u kontejnerima koji su morskim putem stigli iz iz Ekvadora.

Zanimljivo je da su u ovoj pošiljci pronađeni paketi droge s više od 30 različitih logotipova koji služe kao znak prepoznavanja za različite kupce, mahom europske kriminalne organizacije kojima je "bijeli prah" trebao biti isporučen. Tako je dio paketa na sebi imao oznaku "svastike", neki su imali natpis "Hitler", a među oznakama na paketima kokaina našli su se i "Louis Vuitton", "Tesla", "Tag Heuer", "iPhone", "Chevrolet", "Raw 4", "West"...

Kako je izvijestila španjolska policija, zločinačka organizacija odgovorna za opskrbu kokainom najmoćnijih mreža u Europi imala je razgranatu poslovnu mrežu za slanje pomorskih kontejnera iz Ekvadora u Španjolsku. Istražitelji su otkrili da krijumčari drogu uglavnom transportiraju do luka Algecirasa i Viga i to preko tvrtke registrirane za međunarodnu trgovinu bananama iz Ekvadora. Odatle su robu pomorskim kontejnerima slali različitim tvrtkama u Španjolskoj koje su kontrolirali pripadnici same kriminalne mreže.

Istražitelji su utvrdili da kriminalna organizacija ima veliki logistički kapacitet mreže, te da su sposobni slati i do 40 pošiljki mjesečno u Europu, te da su u nekima od njih povremeno isporučivali drogu. S obzirom na takva saznanja, istražitelji su počeli nadziorati i provjeravati njihove pošiljke pri čemu su uspjeli detektirati da će jedna pošiljka od 15 kontejnera banana stići u Europu početkom kolovoza. Stoga su u luci Algeciras organizirali potrebne mjere radi presretanja potencijalne pošiljke kokaina.

Kad su "najavljeni" kontejneri stigli u Španjolsku istražitelji su ih ove srijede detaljno provjerili te su među više od tisuću kutija banana pronašli čak 9436 paketa od po jedan kilogram kokaina, što je najveća ikad zabilježena zapljena kokaina u Španjolskoj.

"Ovom akcijom zadan je nezapamćen udarac jednoj od najvažnijih svjetskih kriminalnih organizacija u distribuciji kokaina čiji su primatelji bile glavne kriminalne mreže u Europi", ističe španjolska nacionalna policija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 09:47