DRAMA NA BALTIKU

Europa šalje snage na sjever: ‘Prvi put smo aktivirali ovaj mehanizam, situacija je ozbiljna!‘

Nakon više incidenata u sjevernim vodama, Združene ekspedicijske snage aktivirale su obrambenu klauzulu

Međunarodna pomorska vježba na Baltiku, fotografirano 23. studenog 2023.

 Vesa Moilanen/Lehtikuva/Profimedia/Vesa Moilanen/lehtikuva/profimedia

Deset sjevernoeuropskih država koje čine Združene ekspedicijske snage (Joint Expeditionary Force - JEF) odlučile su u utorak aktivirati "obrambenu klauzulu" koja omogućuje raspoređivanje dodatnih vojnih resursa za zaštitu infrastrukture u Baltičkom moru. Ovaj potez povučen je nakon više incidenata u sjevernim vodama.

Više pomorskih i zračnih kapaciteta, kako je rečeno, bit će raspoređeno u srcu regije u svrhu pomoći u "zaštiti ključne podvodne infrastrukture", rekli su ministri obrane deset zemalja u svojoj izjavi.

"Ovo je prvi put da je JEF aktivirao obrambenu klauzulu", istaknuli su, naznačivši da će njihove aktivnosti započeti početkom prosinca, kako prenosi Euronews.

Usredotočen na operativnu obranu u sjevernoj Europi, JEF je koalicija 10 zemalja predvođenih Velikom Britanijom, a uključuje još Dansku, Estoniju, Finsku, Island, Latviju, Litvu, Nizozemsku, Norvešku i Švedsku.

"Oko 20 ratnih brodova bit će raspoređeno u Baltičkom moru, ali i u područjima sjevernog Atlantika, kako bi se uzela u obzir sigurnosna situacija i bolje zaštitila ključna podvodna infrastruktura", rekao je švedski ministar obrane Pal Jonson na javnom kanalu SVT.

Signal Rusiji

On je rekao da je jačanje vojne sile potrebno kako bi se suočili s "vrlo ozbiljnom sigurnosnom situacijom u svijetu, a posebno u našem susjedstvu".

"Moramo biti sposobni izvesti ovu vrstu operacije kako bismo obranili našu vitalnu infrastrukturu, ali i kako bismo poslali signal Rusiji", dodao je Jonson.

Zemlje JEF-a složile su se u listopadu da pojačaju sigurnost u Baltičkom moru, nakon što je podvodni plinovod između Finske i Estonije zatvoren zbog curenja uzrokovanog, kako je rečeno, vanjskim djelovanjem. Naknadno je otkriveno da je oštećen i podvodni kabel između Estonije i Švedske.

Finska policija na kraju je zaključila da je štetu na plinovodu uzrokovalo sidro kineskog trgovačkog broda koji je napustio to područje. No, taj je incident pokrenuo nagađanja i povečao nervozu.

U rujnu 2022. uništen je plinovod Sjeverni tok, kojim se transportirao ruski plin u zapadnu Europu preko Baltičkog mora, usred sukoba s Moskvom zbog njezine invazije na Ukrajinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 13:04