TOPLINSKI UDAR

Europa se prži na 40 Celzijevih: padaju povijesni rekordi, Britanci se pripremaju za dan iz pakla

Meteorološka služba izdala je crveno upozorenje za ponedjeljak i utorak za većinu Engleske, od Londona do Yorka i Manchestera.

Toplinski udar u Britaniji

 Ina Fassbender/Afp

Više povijesnih temperaturnih rekorda srušeno je u ponedjeljak u Francuskoj, na zapadu i jugozapadu zemlje, objavio je Meteo-France, dok bi i Velika Britanija ovaj tjedan mogla zabilježiti najtopliji dan u povijesti.

Rekordi su srušeni u Brestu, Saint-Brieucu i Nantesu na zapadu, te u Biscarrosseu na jugozapadu, na "najtopliji dan ovog toplinskog vala".

Po podacima meteorološke službe u 17 sati, termometar je išao do 39,3 Celzija u Brestu gdje je raniji rekord bio iz kolovoza 2003. od 35,1 stupanj Celzija.

U Saint-Brieucu je bilo 39,5 stupnja Celzija, u Nantesu 42 te 42,6 stupnja Celzija u Biscarrosseu.

Velika Britanija mogla bi ovaj tjedan imati najtopliji dan u povijesti jer se očekuje da će se živa u termometru popeti na 41 stupanj Celzija.

U ponedjeljak je bilo 38,1 stupanj u Santon Downhamu u Suffolku što je najtopliji dan u toj zemlji ove godine.

Meteorološka služba izdala je crveno upozorenje za ponedjeljak i utorak za većinu Engleske, od Londona do Yorka i Manchestera.

Dosadašnja najviša temperatura u Ujedinjenom Kraljevstvu bila je 38,7 Celzija u Cambridgeu 2019.

Toplinski valovi postali su češći, intenzivniji i traju dulje zbog klimatskih promjena nastalih ljudskim djelovanjem.

Svijet se već zagrijao za oko 1,1 Celzijev stupanj od početka industrijske ere, a temperature će nastaviti rasti ako se vlade diljem svijeta ne odluče na ambicioznije smanjenje emisija ugljika, upozoravaju stručnjaci.

Klimatska znanstvenica Eunice Lo sa Sveučilišta u Bristolu rekla je za BBC da su "veće temperature znak klimatskih promjena" i da se u Velikoj Britaniji 2000 smrtnih slučajeva godišnje može pripisati toplinskim valovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:38