OPASNO VRIJEME

Europa se prži na +40, u Americi haraju razorni požari, a u Aziji nesvakidašnje oluje

U Europi su klimatske promjene dvostruko brže od svjetskog prosjeka, kažu stručnjaci
 Giovanni Isolino/Afp

Deseci milijuna ljudi znojili su se u nedjelju na paklenoj vrućini koja je zahvatila sjevernu polutku, dok u Kaliforniji haraju razorni požari, a u Aziji nesvakidašnje oluje, što je novi dokaz klimatskih promjena.

U Europi, gdje su klimatske promjene dvostruko brže od svjetskog prosjeka, kažu stručnjaci, nekoliko zemalja je na posebnom udaru.

"Doista teško podnosim vrućinu. Kupila sam mali ventilator, kišobran i boce s vodom", požalila se Lilu Da Costa Rosa, 48-godišnja brazilska prodavačica koja je doputovala u posjet Rimu, gdje se oko podneva živa u termometru popela na 34 Celzijeva stupnja.

U Italiji je za 16 gradova izdan crveni meteoalarm, s očekivanom temperaturom 36 do 37 stupnjeva, ali po osjetu čak i više, do 40.

U Španjolskoj završava vruć tjedan u kojemu je kanarski otok La Palmu ovog vikenda poharao požar u kojemu je izgorjelo 5.000 hektara terena i evakuirane 4.000 ljudi.

"Osjećam se nemoćno dok gledam kako sve gori, dva sela su potpuno evakuirana", rekla je Patricia Sanchez (37), članica španjolskog Crvenog križa.

Španjolska meteorološka služba izdala je u nedjelju narančasto upozorenje za ponedjeljak zbog temperatura od 38 do 42 stupnja na velikom dijelu poluotoka i na Balearima te crveno upozorenje (najveća opasnost) za ponedjeljak u dijelovima Andaluzije i za utorak u Aragonu, Kataloniji i na Majorci (42 do 44 Celzijeva stupnja).

U Rumunjskoj se u ponedjeljak očekuje 39 stupnjeva.

U Grčkoj bi žega trebala malo popustiti, a atenska Akropola bila je u nedjelju zatvorena za javnost od 13 do 17 sati po mjesnom vremenu.

U Sjedinjenim Državama, od Floride preko Teksasa do Kalifornije, velik dio juga je u nedjelju bio na udaru toplinskog vala koji su sinoptičari ocijenili "zagušujućim", najavljujući temperaturne rekorde.

U glasovitoj Dolini smrti, u Kaliforniji, u subotu navečer je izmjeren čak 51 Celzijev stupanj, a u nedjelju se očekuje 54.

Uz visoke temperature, Kaliforniju su pogodili i veliki požari u kojima je dosad izgorjelo više od 1.214 hektara i evakuirani su stanovnici.

Drugim dijelovima SAD-a prijeti olujno nevrijeme.

"Jake oluje, oborine i poplave moguće su mjestimično, napose u Novoj Engleskoj", gdje je tlo već natopljeno nakon nedavnih kiša, izvijestila je nacionalna meteorološka služba.

Vodena bujica odnijela je u subotu tri života u okrugu na sjeveru Philadelphije, u Pennsylvaniji, a četiri se osobe još vode kao nestale u nedjelju, priopćili su mjesni vatrogasci.

U Kanadi je ove godine već izgorjelo više od 10 milijuna hektara, što je daleko najviše dosad, pokazuju podaci nacionalnog Centra za šumske požare koji govore o 906 aktivnih požara u subotu, među kojima je 570 izvan kontrole.

U Japanu su u nedjelju u 20 od 47 prefektura izmjerene visoke temperature, a bujice nakon obilnih oborina odnijele su osam žrtava, među kojima je muškarac koji je u subotu pronađen mrtav u svom automobilu na sjeveru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 15:57