POTRAGA U TIJEKU

Europa traga za pljačkašem koji je bogatašima opelješio milijune: Bio je i u Zagrebu, a krije se u Beogradu

Alfredo Lindley navodno je predvodio niz provala u luksuzne domove triju slavnih osoba u prosincu 2019.

Alfredo Lindley i Tamara Ecclestone (u krugu)

Europa trenutno traga za muškarcem koji je optužen za jednu od najvećih provala u engleskoj povijesti, pokazala je BBC-jeva istraga.

Alfredo Lindley navodno je predvodio niz provala u luksuzne domove triju slavnih osoba u prosincu 2019. - uključujući pljačku tešku 25 milijuna funti u kući Tamare Ecclestone.

Talijanske vlasti također optužuju Lindleyja za pljačku doma Patricka Vieire, sada menadžera Crystal Palacea, 2009. godine.

Vjeruje se da se Lindley skriva u Beogradu.

Inače, 40-godišnji državljanin Perua ima kazneni dosje u Italiji zbog prijevara i provala pod više identiteta koje datiraju još od 1995. godine, prema sudskim dokumentima do kojih je došao BBC.

U proteklom desetljeću Lindley je koristio najmanje 19 pseudonima - uključujući Daniela Vukovića, Ljubomira Romanova i Ljubomira Radosavljevića, a dokumenti otkrivaju kako su ti njegovi lažni identiteti povezani s raznim europskim gradovima, uključujući Beograd, Sarajevo, Milano i Zagreb.

image

Alfredo Lindley

Polizia di Stato/Milano

Pod imenom Ljubomir Romanov, Lindley se 27. kolovoza pojavio pred sudom u Beogradu suočen s izručenjem Velikoj Britaniji. Međutim, srpske vlasti su odbile izručenje, a vjeruje se da je Lindley još uvijek u Beogradu, točnije u Obrenovcu.

Naveden je kao suvlasnik građevinskog obrta u centru grada.

Osim teške krađe koju je počinio u vili nasljednice carstva F1, Lindley je pomeo i kuće engleskog nogometaša Franka Lamparda te preminulog bivšeg vlasnika Leicester Cityja Vichaija Srivaddhanaprabhe u zapadnom Londonu.

Većina novca, ukradenog nakita i satova nikada nije pronađena, a u krađama nije sudjelovao sam.

Ranije ove godine četvorica rumunjskih državljana oslobođena su optužbi za provalu nakon dvomjesečnog suđenja.

Talijanski državljani Jugoslav Jovanović (24), Alessandro Donati (44) i Alessandro Maltese (45) izručeni su iz Italije u Ujedinjeno Kraljevstvo i priznali su svoju ulogu u provalama.

image

Alessandro Maltese, Jugoslav Jovanović i Alessandro Donati

Londonska metropolitanska policija

Presude će im biti izrečene 15. studenog na sudu u Isleworthu.

Pod imenom Daniel Vuković, Lindley je 30. studenog 2019. s Jovanovićem doletio u London iz Stockholma, a idućeg dana Jovanović je opljačkao Lampardov dom. Lindley je optužen od strane policije da je umiješan u provalu.

Lindley je optužen i za pljačku imanja vlasnika Leicester Cityja koja se dogodila 10. prosinca, zajedno s Jovanovićem, Maltezeom i Donatijem.

Idućeg dana četvero provalnika počastili su se u sushi restoranu u blizini Harrodsa gdje su naručili šampanjac od 760 funti.

image

Tamara Ecclestone

Starstock/photoshot/Avalon/Profimedia

Kako smo već ranije pisali, 13. prosinca Lindley je opljačkao Ecclestone, zajedno s Malteseom i Donatijem, dok je Jovanović držao stražu. Bogata nasljednica i njezin suprug Jay Rutland su samo nekoliko sati ranije otišli na božićne praznike u Laponiju. U nešto više od sat vremena provalnici su pobjegli s 400 komada nakita i velikim svotama novca.

Lindley je napustio zemlju 18. prosinca 2019. na letu AirSerbia iz Heathrowa za Beograd. Detektivi vjeruju da se od tada nije vratio u Veliku Britaniju.

Osim navedenih, na popisu Lindleyevih žrtava nalaze se i Maria Luisa Gavazzeni, udovica dizajnera Nicole Trussardija, te nogometaš Sulley Muntari koji je opljačkan u istoj noći kad i Vieira.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 18:26