SKANDAL

Europa traži odgovore nakon napisa o američko-danskoj špijunaži, Danska se ograđuje

Novinari su objavili da je američka NSA špijunirala europske političare uz dansku pomoć. Danska vlada sve demantira
Merkel drži mobitel koji je navodno prisluškivan prije 10 godina
 Odd Andersen/AFP

Europa traži odgovore o navodnoj američkoj-danskoj špijunaži, a danska vlada u ponedjeljak se ogradila od određenih špijunskih praksi nakon izvještaja da je Danska podržavala američko špijuniranje njemačke kancelarke Angele Merkel i drugih europskih političara prije desetak godina.

"Sustavno prisluškivanje bliskih saveznika je neprihvatljivo", rekla je ministrica obrane Trine Bramsen za dpa u ponedjeljak.

Glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert rekao je u Berlinu da je njemačka vlada u kontaktu sa svim relevantnim nacionalnim i međunarodnim tijelima kako bi se razjasnio ovaj slučaj.

Istraživački novinari danske televizije DR, zajedno s njemačkim medijima poput NDR-a, WDR-a i Sueddeutsche Zeitunga, objavili su u nedjelju da je američka Agencija za nacionalnu sigurnost (NSA) špijunirala europske političare uz dansku pomoć.

Istraživanje se temeljilo na anonimnim izvorima i internoj analizi danske vojne obavještajne službe FE iz 2012. i 2014. godine.

Istraga je otkrila opseg navodne vojno-obavještajne suradnje Danske i SAD-a i proširila popis imena ciljanih političara.

Bramsen je rekla da ne može komentirati nagađanja o mogućoj obavještajnoj aktivnosti. FE također nije komentirao navode.

Europa traži odgovore

Osim Merkel, meta su bili i drugi njemački političari poput predsjednika Frank-Waltera Steinmeiera te lideri Francuske, Švedske i Norveške. Njihovi telefoni navodno su prisluškivani uz pomoć softvera koji je kreirao FE.

"Trebamo vidjeti jesu li naši partneri u EU-u, Danci, učinili pogreške u suradnji s američkim službama", rekao je francuski ministar za europske poslove Clement Beaune za radio France Info. Dodao je da bi bilo vrlo uznemirujuće da je Washington špijunirao čelnike EU-a.

"Između saveznika mora biti povjerenja, minimalne suradnje tako da su ove potencijalne činjenice ozbiljne", rekao je Beaune.

Švedska i Norveška, danski susjedi, također su zatražili objašnjenje Kopenhagena, ali uz nešto oprezniji ton.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 00:53