RASPRAVA

Europarlamentarci su podijeljeni po pitanju mađarskog i poljskog plana oporavka

Mađarski premijer Viktor Orban je optužio EU da ne prihvaća plan oporavka njegove vlade zbog spora o LGBTQ pravima
Viktor Orban
 Jure Makovec/AFP

Europarlamentarci su bili podijeljeni u srijedu u raspravi o neodobrenim planovima oporavka, pri čemu su ljevica, zeleni i liberali poručili da mađarski i poljski planovi nisu odobreni zbog problema s vladavinom prava, dok su desni zastupnici zaključili da je riječ o proizvoljnim i dvostrukim kriterijima EK-a.

Manji dio zemalja, poput Nizozemske i Bugarske, nije još Europskoj komisiji podnio svoj plan nacionalnog oporavka za suočavanje s društvenim i gospodarskim posljedicama pandemije, dok Mađarska i Poljska nisu dobile odobrenje Komisije za svoje planove oporavka.

"Nacionalni zakoni se moraju promijeniti i to sada prije nego što se isplati novac gospodinu Orbanu. Orban ima dovoljno veliku većinu čak i da izmjeni ustav. Ne prihvatimo njegov odgovor da ne može izmijeniti zakone o korupciji“, poručio je na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta Luis Garicano iz liberalnog kluba Renew Europe.

Kao i Renew Europe, zastupnici socijaldemokrata (S&D), zelenih i ljevice (GUE/NGL) ponajviše su kritizirali mađarski plan oporavka i u manjoj mjeri poljski, te su se založili za oštriji stav Komisije prema navedenim zemljama.

„Komisija gubi kredibilitet. Poljska i Mađarska ne uzimaju ovo za ozbiljno“, poručila je mađarska zastupnica Katalin Cseh.

Povjerenik Komisije za gospodarstvo Paolo Gentiloni govorio je neodređenije, poručivši da će Komisija "štititi ekonomske interese Europske unije" i da želi "podržati vladavinu prava".

Pučani, najveći klub zastupnika, također su govorili načelno nespominjući određene države članice. Tako je rumunjski pučanin Siegfried Mureşan naglasio da je "transparentnost neophodna" i da se novac može isplatiti "samo ako se poštuju europske vrijednosti".

Hrvatski zastupnik Tomislav Sokol (HDZ/EPP) je pak napomenuo da sredstva iz mehanizma moraju biti iskorištena za "stvarne reforme, a ne za popunjavanje proračunskih rupa".

"Zato je ključno da se donošenje i implementacija planova strogo nadziru. Međutim, tako da taj nadzor doista bude na tragu stvarnog kontroliranja vladavine prava, a ne radi ideoloških i političkih obračuna na razini Europe i na razini nacionalnih država", poručio je.

Mađarski premijer Viktor Orban je optužio EU da ne prihvaća plan oporavka njegove vlade zbog spora o LGBTQ pravima. EU inzistira da ocjena plana oporavka ne uključuje LGBTQ zakon i da je razlog kašnjenja posljedica nedovoljne borbe Mađarske protiv korupcije i izostanka jamstva za neovisnost pravosuđa. Mađarska bi od EU-a, u slučaju prihvaćanja planova oporavka, trebala dobiti 7, 2 milijarde eura nepovratne pomoći, a Poljska ukupno 40 milijardi eura.

U poljskom je slučaju Komisiji sporna reforma pravosuđa, za koju tvrdi da ugrožava neovisnost sudstva.

Zastupnici desnih klubova (ECR i ID) poručili su da Bruxelles proizvoljno kažnjava Mađarsku i Poljsku jer je u tim zemljama na vlasti desnica.

Zastupnik njemačkog AfD-a Maximilian Krah naveo je da je Hrvatska po indeksu percepcije korupcije "jasno gora" od Poljske i Mađarske, a dobit će, s obzirom na veličinu BDP-a, više sredstava od Poljske i Mađarske.

"Kod Hrvatske nema problema, a u Poljskoj i Mađarskoj su problemi. Koja je razlika? Razlika je što je hrvatski premijer iz pučana", poručio je.

Bogdan Rzońca iz vladajuće poljske stranke Pravo i pravda je istaknuo da se neodobravanjem poljskog programa "krši načelo europske solidarnosti" i da nije jasno što Poljska treba popraviti u svom planu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:40