KRIZA U BIH

Europarlamentarci traže sankcije protiv Milorada Dodika i njegovih suradnika

Kažu da se BiH suočava sa najtežom političkom krizom od kraja rata za koju je najodgovorniji Dodik i njegova stranka SNSD

Milorad Dodik

 Antonio Balić/Cropix

Skupina zastupnika u Europskom parlamentu, uključujući hrvatskog Tonina Piculu u četvrtak je zatražila od dužnosnika Europske unije da odlučno reagiraju na krizu u BiH i uvedu sankcije srpskom članu kolektivnog predsjedništva Miloradu Dodiku.

Devet europarlamentaraca iz različitih političkih frakcija u pismu europskim ministrima vanjskih poslova, šefu europske diplomacije Josepu Borrellu i šefu delegacije EU u Sarajevu Johannu Sattleru kažu da se BiH suočava sa najtežom političkom krizom od kraja rata za koju je najodgovorniji Dodik i njegova stranka SNSD.

U pismu koje je objavio portal "Dnevnog avaza" navode kako se neustavni bojkot legitimnih državnih institucija BiH koji dužnosnici iz Republike Srpske provode od srpnja zbog donošenja zakona o zabrani nijekanja ratnih zločina pokazao kao prvi korak u konkretizaciji Dodikovih secesionističkih planova a najava uspostave vojske RS-a dokaz je da on ne kani odustati.

Eurozastupnici upozoravaju kako je Dodik u provedbi tih planova osnažen ne samo potporom koji ima u Beogradu i Moskvi nego i činjenicom da izostaje odlučnija reakcija EU-a, uključujući to da prošlotjedna rasprava o BiH na Vijeću za vanjske poslove Unije nije dala nikakav konkretni i snažan rezultat.

"Pozivamo vas da podržite nametanje čvrstih sankcija Dodiku i svim drugim osobama bliskim vodstvu RS-a odgovornim za kršenje ili podržavanje kršenja Daytonskog sporazuma. Ovo je jedini održiv način očuvanja mira i teritorijalnog integriteta BiH. Jednostavnim nastavkom dijaloga sa ovim liderima, od kojih jedan otvoreno prijeti secesijom, bez odgovarajućih posljedica, EU de facto dopušta kršenje Daytona, a time i suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH", stoji u pismu.

Europarlamentarci traže od europskih šefova diplomacija da Vijeću za vanjske poslove predlože utvrđivanje liste odgovornih za nastalu krizu u BiH kao i fizičkih ili pravnih osoba povezanih s njima uključujući, službenike, političare, osoblje sigurnosti, tvrtke, sportaše i sportske saveze na koje bi se primjenile sankcije.

Uz Piculu, pismo je potpisalo još šestero europarlamentaraca, uključujući izvjestitelja za BiH Paola Rangela iz Europske pučke stranke i Romea Franza iz Zelenih koji je predsjedatelj izaslanstva za odnose s BiH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2022 12:22