GOTOVO JE

Europi stiže bauk koji je politika svim silama 20 godina tjerala u zavjetrinu: ‘Pripremite se na šokove...‘

Nakon 6 mjeseci natezanja - sporazum je na stolu

Geert Wilders

 Anp/ddp Usa/profimedia/Anp/ddp Usa/profimedia

Ekstremno desna Slobodarska stranka (PVV) Geerta Wildersa trebala bi postati dio nizozemske vlade, a udarnim valovima nastalim ovakvim razvojem situacije neće trebati dugo da pogode mašineriju Europske unije u Bruxellesu.

Nakon šest mjeseci natezanja i iscrpljujućih pregovora, Nizozemska napokon ima na stolu sporazum za formiranje nove, desničarske vladajuće koalicije. Otkako je Wilders iznenadio - pa i šokirao - Europu svojom prošlogodišnjom izbornom pobjedom, šanse da ovaj radikalni veteran postane premijer i sjedne za stol tijekom summita EU-a su ishlapjele.

Wilders je također ublažio neke od svojih najoštrijih antiislamskih politika i svoje zalaganje za provedbu referenduma o izlasku iz EU-a, sve u nastojanju da postigne sporazum o podjeli vlasti s drugim strankama. No, Bruxelles je svejedno pripreman za mogući šok.

Ukoliko koalicijski dogovor bude potvrđen, novu vladu činit će Wildersova krajnje desna Slobodarska stranka zajedno s Narodnom strankom za slobodu i demokraciju (VVD) desnog centra, koja je inače stranka premijera u odlasku Marka Ruttea, desnim populističkim Pokretom poljoprivrednika-građanina (BBB) i centrističkim Novim društvenim ugovorom (NSC). Kako procjenjuje Politico, malo je vjerojatno da će ta vlada biti primjer uobičajenog funkcioniranja.

Najneposrednija glavobolja za establišment EU-a vjerojatno će biti novi nizozemski planovi vezani uz migracije. Nizozemska koalicija želi "najstrožu politiku azila ikad", koja bi bila osigurana kroz privremeni krizni zakon. Želi se isključiti iz određenih migracijskih pravila EU-a, dovodeći službeni Haag na putanju sudara s Bruxellesom, koji je upravo sklopio novi pakt o migracijama i azilu.

Drugo problematično pitanje je proširenje europskog bloka sada sastavljenog od 27 zemalja. Nizozemska je i ranije bila jedan od strožih aktera u EU, tvrdeći da se zemlje trebaju kretati putem pristupanja EU-u na temelju unutarnjih reformi, a ne geopolitičkih razmatranja. Nova nizozemska koalicija će se još više fokusirati na to da taj proces bude temeljen na zaslugama.

A to je potencijalno loša vijest za zemlje poput Ukrajine, koja se zalaže za brzo članstvo u EU.

No, tu također postoje i šire političke implikacije. Wildersov euroskepticizam i fiskalna štedljivost zavezat će ruke novom nizozemskom premijeru i nizozemskim diplomatima u EU-u, koji imaju reputaciju da su u pregovaračkoj sobi iznad težine svoje nacije. Malo je vjerojatno da će imati istu fleksibilnost u upravljanju i dogovoru kao za vrijeme premijera u odlasku Marka Ruttea, poput zajedničkog zaduživanja za obranu ili proširenja nadolazećeg proračuna EU-a.

Politico u svojoj analizi otkriva što će nova nizozemska vlada značiti za politiku EU-a u narednim godinama.

EU financije: Plitki džepovi

Rutte je već bio poznat kao "gospodin Ne" u Bruxellesu jer se protivio zajedničkom zaduživanju EU-a u bilo kojem obliku. Stvari će se samo pogoršati s Wildersom kao tvorcem nove nizozemske vlade.

Kada je Rutte nevoljko odobrio EU-ov fond za oporavak nakon pandemije od 700 milijardi eura 2020., Wilders ga je optužio da je bacao novac nizozemskih poreznih obveznika kako bi spasio Talijane koji izbjegavaju plaćanje poreza. Nova vlada želi smanjiti uplate Nizozemske u EU. To je izravno protivno pozivima europskih čelnika poput francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da se proširi proračun bloka ili poveća zajedničko zaduživanje za financiranje obrane.

Ove će rasprave biti u središtu pozornosti tijekom nadolazećih pregovora o novom višegodišnjem proračunu EU-a, koji će stupiti na snagu 2028. Prošli put, razgovori su kulminirali petodnevnim maratonskim summitom čelnika. S obzirom na trenutačne izazove EU-a - od obrane do zelene tranzicije - razgovori su već vjerojatno bili teži, a to je bilo prije zahtjeva Nizozemske da uplati manje u proračun.

Klimatske akcije: Blijeda nijansa zelene

Pod Rutteom je Nizozemska postala jedna od najambicioznijih europskih zemalja po pitanju klime. Nova desna koalicija tome staje na kraj. Wildersov PVV, koji umanjuje važnost opasnosti od globalnog zatopljenja, nije naišao na odobravanje svojih koalicijskih partnera za svoje zahtjeve za poništenjem klimatskih ciljeva zemlje i izlaskom iz Pariškog sporazuma: "Držimo se postojećih [klimatskih] sporazuma", glasi četverostrani sporazum.

No tekst ne daje naznake o tome kako nova vlada planira ispuniti svoje obveze prema nacionalnom, europskom ili međunarodnom pravu. Umjesto toga, koalicija se složila ukinuti niz klimatskih mjera - uključujući planirano povećanje poreza na CO2 u zemlji i zahtjev za zamjenu kotlova na fosilni plin električnim pumpama topline. Također želi proširiti bušenje plina u Sjevernom moru, a u idealnom slučaju izbjegavati nove vjetroturbine na kopnu.

U tekstu se spominje podrška vlasnicima kuća energetski učinkovitim renoviranjem, kao i ulaganja u vodik i smanjenje udjela ugljika.

Ipak, slično izbornom manifestu PVV-a, koalicijska klimatska politika usmjerena je gotovo isključivo na "prilagodbu" - pripremu zemlje za ekstremne vremenske uvjete i druge učinke globalnog zatopljenja. Samo se nejasno spominje smanjenje emisija koje uzrokuju zagrijavanje planeta: "Uz prave mjere promiče se zeleni rast i smanjuju se štetne emisije".

Trgovina: Protekcionistički stožer

Nakon izrazito domaće kampanje, teme poput trgovine i vanjskih poslova još uvijek su pomalo ‘crne kutije‘. Četverostrani sporazum govori o strateškoj autonomiji i "smanjenju strateške ovisnosti, na primjer kada je riječ o Kini o ključnim sirovinama". Istodobno, poglavlje o trgovini znakovito je kratko i mnogo manje detaljno od onih o stanovanju, migraciji i poljoprivredi.

Dvije koalicijske stranke - NSC i BBB - nove su na sceni, dok Wildersov PVV nikada nije bio u potpunosti uključen u koaliciju. Bruxelles će, međutim, bez sumnje s olakšanjem pročitati da će "Nizozemska ostati konstruktivan partner unutar EU-a", te da će se njena "politička, vojna, financijska i moralna podrška Ukrajini da se odupre ruskoj agresiji" nastaviti.

S obzirom na to da su poljoprivrednici istaknutije zastupljeni u novom kabinetu, Haag će vjerojatno biti kritičniji prema sporazumima o slobodnoj trgovini. Posljednji parlament u ožujku 2023. kritizirao je dugo odgađani trgovinski sporazum s južnoameričkim blokom Mercosur, a ministarstvo poljoprivrede BBB-a sigurno bi se oduprlo takvom dogovoru.

Sporazum izričito povezuje trgovinske sporazume (posebno ne "sporazume o slobodnoj trgovini") s "očuvanjem" domaćeg bogatstva. Ovdje su ključni "jednaki i razumni standardi", navode stranke.

Poljoprivreda: Borbe

Nizozemske krave puno defeciraju, a to je budućnost farmera u zemlji učinilo neizvjesnom i ostavilo Wildersovu koaliciju pred potencijalno nemogućim zadatkom. Kako bi ispunila ograničenja EU-a za onečišćenje dušikom, Nizozemska će morati smanjiti broj stoke i čak zatvoriti neke svoje farme. Napori prethodne vlade da se pridržava pravila doveli su do masovnih prosvjeda poljoprivrednika.

U svom koalicijskom dogovoru nova je vlada rekla da će preispitati pravila o onečišćenju dušikom kako bi poljoprivrednicima omogućila da raspršuju više gnojiva po svojim poljima i spriječila prisilno preuzimanje farmi.

Također planira lobirati u Bruxellesu da ponovno pregovara o politici EU-a o dušiku i dobije novo odstupanje od pravila, kao i da ublaži definiciju najzagađenijih područja. "Nizozemska je označila cijelu zemlju kao ranjivu, tako da se to može revidirati", stoji u sporazumu, dodajući da će vlada "pokazati u Bruxellesu da određena područja više nisu ranjiva".

Digitalizacija: U centru pažnje tehnologija

Nizozemska se ponosi time što je digitalni predvodnik u Europi, sa svojom ekonomijom otvorenih podataka i promicanjem tehnoloških politika prilagođenih inovacijama (soft-touch). U zemlji se nalazi europsko sjedište Ubera, dok je div za proizvodnju mikročipova ASML krunski dragulj njezine živahne tehnološke scene.

Pod novom vladom taj bi imidž mogao stradati. Na svojoj listi od 10 prioriteta stranački čelnici nisu spomenuli digitalno ili tehnološko vodstvo; nekoliko novih prijedloga tehnološke politike podupire šira pitanja kao što su nacionalna sigurnost i rast gospodarstva. Promatrače tehnologije manje brine da bi desničarska, populistička vlada preokrenula nizozemska stajališta o tehnologiji, nego da se uopće ne čini pretjerano zainteresiranom za tehnologiju.

Jedan od razloga za slavlje: Porezne olakšice za iseljenike koje su služile za privlačenje stručnih radnika isprva su bile na liniji vatre od vlade koja se nadala Novom društvenom ugovoru, ali koalicijski tekst nije spominjao ukidanje ili ublažavanje mjere. To će biti veliko olakšanje za ASML, koji je ranije ove godine zaprijetio da će preseliti svoja ulaganja negdje drugdje ako se režim iseljeništva ukine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 12:47