SVE DUBLJI JAZ IZMEĐU SJEVERA I JUGA

EUROPLJANI GUBE VJERU U EU Još samo Nijemci misle da ćemo uskoro izaći iz krize

BRUXELLES - Europska dužnička kriza ozbiljno je poljuljala povjerenje građana u Europsku uniju i povećala jaz između najvažnijih država članica, premda je potpora zajedničkoj europskoj valuti i dalje snažna, po novom ispitivanju javnog mnijenja Istraživačkog centra Pew, čiji su rezultati objavljeni u ponedjeljak.

Ispitivanje, koje je obuhvatilo 7646 ljudi u osam država članica, ukazalo je na nagli pad povjerenja u europski projekt i sve veće razlike u pogledu njegovih ključnih elemenata između Njemačke, Francuske, Velike Britanije i drugih većih država, što bi moglo ugroziti europsko jedinstvo.

"Ekonomska kriza koja traje dulje od očekivanog stvorila je centrifugalne sile koje razdiru europsko javno mnijenje, razdvajajući Francuze od Nijemaca i Nijemce od svih ostalih", ističu autori istraživanja "Novi bolesnik u Europi - Europska unija."

"Polustoljetni napor da se stvori ujedinjenija Europa sada je glavna žrtva krize u eurozoni. Europski projekt sada je na lošem glasu u mnogim dijelovima Europe."

Glavni je zaključak istraživanja, provedenog od 2. do 27. ožujka, da je potpora EU-u pala za 15 postotnih bodova u zadnjih godinu dana, sa 60 posto 2012. na 45 posto sada.

U isto vrijeme, južne europske države poput Španjolske, Italije i Grčke sve su otuđenije, a u tom smjeru kreće se i Francuska, sve udaljenija od Njemačke.

"Nijedna europska država ne postaje brže obeshrabrena i razočarana od Francuske", ističu autori, ukazujući na nagli pad povjerenja francuskih građana u gospodarstvo, vodstvo predsjednika Francoisa Hollandea i opće predanosti zemlje Uniji.

Štoviše, francusko javno mnijenje sada se jako razlikuje od njemačkog i bliže je talijanskom, grčkom i španjolskom, što zabrinjava investitore.

"Francuzi sada manje vjeruju u Europsku uniju kao instituciju od Talijana ili Španjolaca", otkriva istraživanje. "Francuzi su, kao i njihovi južnoeuropski partneri, izgubili vjeru u svojeg vođu."

Potpora EU-u u Francuskoj se smanjila za 19 postotnih bodova na 41 posto. U Španjolskoj je pala za 14 postotnih bodova na 46 posto, dok u Njemačkoj iznosi 60 posto, osam postotnih bodova manje nego godinu dana prije.

Unatoč tomu što se Njemačku, a osobito njemačku kancelarku Angelu Merkel, često negativno prikazuje u državama koje su trebale pomoć EU-a, građani su uglavnom naklonjeni Njemačkoj, smatrajući je najpouzdanijom državom članicom.

Merkel je daleko najpopularnija predsjednica vlade u Europe - 74 posto ispitanika smatra da u krizi radi dobro, prema 80 posto 2012. Najmanje popularni su politički čelnici u Češkoj, Grčkoj i Italiji.

Dok građani južnih europskih država smatraju da se gospodarska situacija samo pogoršava, Nijemci smatraju da se poboljšava.

Tri četvrtine Nijemaca opisalo je ekonomske uvjete dobrima, prema 63 posto 2007., dok u Španjolskoj samo četiri posto ispitanika smatra da je situacija dobra, prema 65 posto prije šest godina. Sličan pad zabilježen je i u Velikoj Britaniji.

To ukazuje na neslaganje oko politike štednje, koju zagovaraju Europska komisija i vlade u Njemačkoj, Velikoj Britaniji i drugdje, i koju se provodi u većem dijelu Europe.

"Općenito, ovogodišnje istraživanje ukazuje jasnije nego ikada na razlike u stajalištima između Nijemaca i drugih Europljana", zaključuje Pew, ističući vjeru Nijemaca u osobne financije, budućnost i europsku integraciju.

Europljani jedino pozitivno gledaju na euro, zajedničku valutu uvedenu 2002. koja se koristi u 17 država članica.

U zadnje tri godine govori se o "krizi eura", strahujući da ga bi neka država članica mogla napustiti ili da bi se cijeli sustav mogao urušiti.

No, ispitivanje je pokazalo da je euro, unatoč sve većem razočarenju u europski projekt, i dalje popularan. Zadržati ga želi više od 60 posto ispitanika, a raste mu i potpora u Italiji i Španjolskoj.

Istraživanje je provedeno u Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Italiji, Španjolskoj, Grčkoj, Poljskoj i Češkoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:13