MANJE SE TROŠI

Europljani više štede tijekom pandemije, obujam skočio za 48 posto, ogroman dio otpada na Nijemce

Od drugog tromjesečja 2020. godine, protok novca na štednim računima veći je nego prethodnih godina
Ilustracija
 Tom Dubravec/Cropix

Europljani troše manje, a štede više tijekom pandemije koronavirusa, pokazalo je istraživanje financijske tvrtke Deposit Solutions sa sjedištem u Hamburgu.

Prošle je godine saldo od 585 milijardi eura pristigao na tekuće i štedne račune u eurozoni, stoji u analizi Deposit Solutionsa, jedne od najbrže rastućih FinTech tvrtki u Europi, sa sjedištem u Hamburgu.

Obujam štednje u eurozoni porastao je 48 posto u odnosu na 2019. godinu kada je iznosio 395 milijardi eura.

Od te svote čak 150 milijardi eura pripada njemačkim štedišama, navodi se u istraživanju koji na bankovne depozite ostvaruju trajno niske kamatne stope.

U Njemačkoj je štednja porasla za 37 posto u odnosu na prethodnu godinu, što je više nego u Italiji (32 posto), ali manje nego u Francuskoj (72 posto) i Španjolskoj (38 posto).

U Britaniji, koja se analizirala odvojeno od eurozone, štednja je porasla čak 170 posto.

Od drugog tromjesečja 2020. godine, protok novca na štednim računima veći je nego prethodnih godina, stoji u studiji u koju je njemačka novinska agencija dpa imala uvid.

Sukladno tome, na štednim računima u eurozoni krajem 2020. godine bilo je oko 8.3 bilijuna eura.

"Pad potrošnje i neizvjesno ekonomsko okruženje doveli su do toga da ljudi imaju novca na računima najviše do sada", istaknuo je Tim Sievers, izvršni direktor Deposit Solutionsa.

Fenomen je isti u cijeloj Europi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. prosinac 2021 00:02