VELIKO ISTRAŽIVANJE

Europljani zabrinuti zbog klime, ali ne žele se odreći auta, mesa, mlijeka, plastike, nove odjeće...

Stanovnici Starog kontinenta baš i nisu spremni napustili automobile na fosilna goriva, izbaciti meso iz prehrane i kupovati rabljenu odjeću

Dvadeset pet posto Francuza i 28% Nijemaca reklo je će prije sjesti na bicikl ili koristiti javni prijevoz nego voziti automobil

 Sina Schuldt/DPA/dpa Picture-Alliance via AFP

Mnogi su Europljani spremni poduzeti određene korake i podržati politike usmjerene na rješavanje klimatske krize, ali ne i one koji bi im značajno promijenili životne navike, piše The Guardian.

Anketa koju je tvrtka za istraživanje tržišta YouGov provela u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj, Danskoj, Švedskoj, Španjolskoj i Italiji pokazala je koliko su stanovnici tih zemalja spremni podržati zabranu upotrebe jednokratnih plastičnih proizvoda i naredbu da se prestanu koristiti automobili na fosilna goriva te jesu li spremni kupovati rabljenu odjeću i prestati konzumirati meso i mliječne proizvode.

Šezdeset posto Šveđana, 63% Nijemaca, 65% Britanaca, 77%, Španjolaca, 79% Francuza i 81% Talijana reklo je da su prilično ili jako zabrinuto zbog klimatskih promjena. Velika većina ispitanika smatra da je čovjek kriv za klimatsku krizu, a postotak osoba koje smatraju da je ona izmišljena niti u jednoj zemlji u kojoj je provedena anketa nije prešao pet posto. Značajan dio ispitanika smatra da bi se svijet bolje borio protiv klimatskih promjena kada bi sve zemlje surađivale.

Međutim, kada je riječ o koracima koje su spremni poduzeti kako bi dali doprinos rješavanju klimatske krize, ispitanici nisu bili toliko složni.

Mjere koje ne zahtijevaju promjene životnih navika, kao što su programi sađenja drveća, bile su prilično popularne. Primjerice, između 45 (Njemačka) i 72 posto (Španjolska) ispitanika reklo je da je spremno podržati državne programe sađenja drveća, a između 60 (Španjolska) i 77 posto (Velika Britanija) ispitanika ustvrdilo da je spremno krenuti u sadnju drveća ili da to već rade.

Između 40 (Danska) i 56 posto (Velika Britanija, Španjolska i Italija) ispitanika spremno je napustiti proizvode od jednokratne plastike, a između 63 (Švedska) i 75 posto (Španjolska) ispitanika podržalo bi zabranu upotrebe takvih proizvoda.

Između 28 (Njemačka) i 43 posto (Italija) ispitanika spremno je konzumaciju mesa i mliječnih proizvoda smanjiti na dva ili tri puta tjedno, a između 24 (Velika Britanija) i 48 posto (Italija) ispitnika podržalo bi ozakonjivanje takvih ograničenja.

Značajan je broj ispitanika rekao da bi podržao državne subvencije za povećavanje energetske učinkovitosti stambenih objekata, no mnogo je manje ispitanika reklo da je u to ime spremno potrošiti vlastita sredstva. Priličan je broj ispitanika rekao da je spreman podržati oporezivanje privatnih i pravnih osoba koje često lete avionima, no mnogo ih je manje reklo da je spremno kupovati rabljenu odjeću.

Između 19 (Njemačka) i 40 posto (Italija) ispitanika bilo bi spremno svoj automobil na fosilna goriva zamijeniti električnim.

Trideset pet posto Francuza, 44% Španjolaca i 40% Talijana bilo bi spremno potpuno se odreći automobila. Potpora za napuštanje automobila bila je bitno manja u Velikoj Britaniji (22%), Njemačka (24%), Danskoj (20%) i Švedskoj (21%). Međutim, 25% Francuza i 28% Nijemaca reklo je da radije pješači, biciklira i koristi javni prijevoz. U drugim su zemljama u kojima je provedeno istraživanje ti postoci bili manji - od 11 do 16.

Mjere poput povećanja poreza na gorivo te zabrane proizvodnje i prodaje benzina i automobila na benzin nisu bile popularne među sudionicima istraživanja. Samo je u Španjolskoj i Italiji bilo više onih koji bi pozdravili zabranu prodaju i proizvodnju automobila na fosilna goriva. Više od 60 posto Francuza i Nijemaca bilo je protiv takve zabrane.

Više od 1000 stanovnika u svakoj zemlji sudjelovalo je u istraživanju, a ono je provedeno između 5. i 24. travnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:50