STAV REGULATORA

Europska agencija za lijekove izrazila sumnju u potrebu 4. doze cjepiva: Neprekidno boostanje je neodrživo

‘Ponovljena cijepljenja u kratkim intervalima ne predstavljaju održivu dugoročnu strategiju‘, kazao je Marco Cavaleri

Cijepljenje; Ilustracija

 Luka Dakskobler/zuma Press/profimedia

Regulatorna agencija za lijekove Europske unije u utorak je izrazila sumnju u potrebu četvrte doze cjepiva protiv covida-19 te je rekla da trenutno nema podataka koji podupiru ovaj pristup jer je potrebno više informacija o brzoširećoj varijanti omikron.

"Dok korištenje dodatnih boostera može biti dio rezervnih planova, ponovljena cijepljenja u kratkim intervalima ne bi predstavljala održivu dugoročnu strategiju", rekao je na brifingu za medije Marco Cavaleri, voditelj strategije cijepljenja Europske agencije za lijekove (EMA).

Dužnosnik EMA-e izrazio je zabrinutost da strategija davanja boostera svaka četiri mjeseca potencijalno predstavljala rizik od preopterećenja imunosnog sustava te da bi mogla dovesti do zamora stanovništva.

Cavaleri je također rekao da je potrebno više podataka o učinku nove varijante na cjepiva i bolje razumijevanje evolucije trenutnog vala kako bi se donijela odluka je li potrebno cjepivo posebno za omikron.

"Važno je da postoji dobra rasprava glede izbora sastava cjepiva kako bismo se pobrinuli da imamo strategiju koja nije samo reaktivna i kako bismo pokušali doći do odgovarajućeg pristupa da bi se spriječila buduća varijanta", rekao je.

EMA je rekla da trenutno razgovara s proizvođačima cjepiva u slučaju da bude potrebno ažurirano cjepivo, no dodala je da bi se bilo kakva promjena toga tipa trebala koordinirati globalno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. veljača 2024 22:20