ŠTO SE ZNA?

Europska agencija za lijekove objavila najnovije podatke o učinkovitosti cjepiva protiv omikrona

Ispitivanja pokazuju da cijepljenje i dalje pruža visoku razinu zaštite od teškog oblika bolesti i hospitalizacije povezanih s varijantom omikron

Cijepljenje građana; ilustracija

 Niksa Stipanicev/Cropix

HALMED je na svojoj web stranici objavio najnovije podatke iz studije Europske agencije za lijekove (EMA) o učinkovitosti cjepiva protiv omikron varijante koronavirusa koja se trenutačno ubrzano širi Europskom unijom.

Iako se varijanta omikron pokazuje kao zaraznija u odnosu na druge varijante virusa SARS-COV-2, ispitivanja iz Južne Afrike, Ujedinjenog Kraljevstva i pojedinih država članica EU-a ukazuju na manji rizik od hospitalizacije nakon zaraze varijantom omikron. Na temelju predmetnih ispitivanja, trenutačno se procjenjuje da varijanta omikron predstavlja između trećine i polovine rizika u odnosu na varijantu delta.

Rezultati nedavno objavljenih ispitivanja pokazuju da je učinkovitost cjepiva protiv simptomatske bolesti niža uz omikron nego uz druge varijante te da s vremenom slabi. Kao rezultat, više cijepljenih osoba će vjerojatno razviti bolest uzrokovanu varijantom omikron.

Međutim, predmetna ispitivanja također pokazuju da cijepljenje i dalje pruža visoku razinu zaštite od teškog oblika bolesti i hospitalizacije povezanih s varijantom omikron. Najnoviji dokazi, koji uključuju podatke o učinkovitosti cjepiva u općoj primjeni (real-world data), također upućuju na to da su osobe koje su primile booster dozu cjepiva bolje zaštićene od osoba koje su završile primarno cijepljenje a nisu primile booster dozu.

Podaci iz Južne Afrike pokazuju da osobe koje su primile dvije doze cjepiva protiv bolesti COVID-19 imaju do 70 posto zaštite od hospitalizacije. Slični podaci iz Ujedinjenog Kraljevstva pokazuju da, iako zaštita opada nekoliko mjeseci nakon cijepljenja, zaštita od hospitalizacije ponovno raste na 90 posto nakon primjene booster doze.

EMA će nastaviti s procjenom podataka o učinkovitosti cjepiva i ozbiljnosti bolesti, kao i podataka vezanih uz prisutne varijante i prirodno izlaganje omikronu, kako navedeni podaci budu postajali dostupni. Ishod ovih procjena može utjecati na buduće strategije cijepljenja koje preporučuju stručnjaci u državama članicama EU.

EMA naglašava da cijepljenje ostaje ključni dio pristupa borbi protiv trenutačne pandemije. U skladu s preporukama nacionalnih tijela, potrebno je nastaviti s naporima kojima će se osigurati da se što veći broj djelomično cijepljenih i necijepljenih osoba u potpunosti cijepi protiv bolesti COVID-19 te da se ubrza primjena booster doza cjepiva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 05:23