REPORT G. DRLJAČE

Europska agencija za lijekove upozorava: ‘Previše booster doza može oslabiti imunitet‘

Preporuka je da države prorijede booster programe cijepljenja te ih, ovisno o hemisferi, vežu za razdoblje hladnoće odnosno zime
 Ilustracija/Gerardo Vieyra/NurPhoto/NurPhoto via AFP

Europska agencija za lijekove upozorila je kako ponavljanje booster doza cjepiva može negativno utjecati na imunološki odgovor te stoga strategija ponavljanja doza možda neće dati očekivane rezultate. Preporuka je Europske agencije za lijekove da države prorijede booster programe cijepljenja te ih, ovisno o hemisferi, vežu za razdoblje hladnoće odnosno zime. Ta strategija cijepljenja bila bi nalik onoj koja se primjenjuje za gripu.

Ova preporuka Europske agencije za lijekove stigla je nakon što je više zemalja počelo razmišljati o drugoj booster dozi odnosno ukupno četvrtoj dozi cjepiva.

Izrael je ovaj mjesec postao prva država koja je administrirala četvrtu dozu za sve građane starije od 60 godina. U Velikoj Britaniji pak procjenjuju kako treća doza (prvi booster) sama po sebi nudi dovoljnu zaštitu te je četvrta doza (drugi booster) nepotrebna. No najavili su da će pratiti podatke te prilagoditi strategiju novim informacijama.

- Boostere možda možemo koristiti jednom ili dva puta, ali to nije nešto što bi neprestano trebali ponavljati - izjavio je za Bloomberg Marco Cavaleri, šef za biološke prijetnje Europske agencije za lijekove.

Uz to, iz Europske agencije za lijekove najavili su kako bi najranije u ožujku mogli odobriti nova cjepiva koja su prilagođena specifičnim varijantama SARS-CoV-2 virusa.

Brif:

1. U američkim Federalnim rezervama otvoreni su za mogućnost da tri puta tijekom ove godine dignu kamatne stope.

2. Nikl je dosegao najvišu cijenu u 10 godina zbog povećanja proizvodnje električnih vozila.

3. Prema pisanju Bloomberga, laboratorijske studije otkrile su da pojedine tvari u marihuani mogu blokirati infekciju SARS-CoV-2 virusom.

Preporuke dnevnog štiva:

Mish Talk: Stvarna i nestvarna inflacija - kako su radnici izgubili novac u 9 od 12 mjeseci

Kako Kinezi sprečavaju konkurenciju svojoj digitalnoj valuti

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. veljača 2023 13:23