JOHANNES HAHN

'Europska komisija će do kraja svibnja ocijeniti spremnost BiH za kandidaturu'

Johannes Hahn
 Francois Lenoir / REUTERS

Povjerenik Europske unije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn izjavio je u četvrtak u Sarajevu kako će sadašnji saziv Europske komisije izraditi mišljenje o tome zaslužuje li BiH status kandidata za članstvo u EU, ali je upozorio kako se ništa neće moći provesti sve dok ne bude dovršena uspostava novih tijela vlasti na temelju rezultata izbora iz 2018., na što se još uvijek čeka.

"Naša je ambicija do kraja svibnja objaviti mišljenje (Europske komisije o kandidatskom statusu BiH) pod uvjetom da se uspostave vlasti ne samo na razini BiH, nego i Federacije BiH. Moramo imati sugovornika i vlasti koje će nastaviti raditi na ovim pitanjima", kazao je Hahn novinarima nakon serije razgovora koje je obavio s bosanskohercegovačkim političarima.

Hahn je doputovao u službeni posjet BiH i sastao se s najvišim bosanskohercegovačkim dužnosnicima, uključujući sva tri člana Predsjedništva BiH, s kojima je razgovarao o mjerama koje BiH poduzima kako bi stekla status kandidata za članstvo u EU.

Tek u veljači BiH je uspjela Europskoj komisiji dostaviti odgovore na svih 3600 pitanja o spremnosti na članstvo, a pritom na 22 pitanja uopće nije dan odgovor.

Hahn je u Sarajevu održao i zajednički sastanak s predstavnicima četrnaest političkih stranaka iz BiH kako bi ih pokušao potaknuti da preuzmu obvezu provedbe daljnjih reformi na kojima inzistra EU. Reformski procesi u BiH zapravo su uglavnom blokirani još od listopada 2018., kada su provedeni izbori, jer i šest mjeseci nakon toga nisu uspostavljeni novo Vijeće ministara BiH i vlada Federacije BiH.

Hahn je kazao kako u postojećim okolnostima ne treba postavljati nerealne rokove i očekivanja o tome kada bi eventualno BiH mogla dobiti kandidatski status aludirajući na činjenicu da se u BiH već nagađa kako bi moglo uslijediti do 1. studenoga.

Upozorio je kako je mišljenje tek jedna faza, a puno je važnija provedba cijelog niza reformi. Jedna od njih, kako je potvrdio, je i očekivanje EU da BiH napokon provede presude Europskog suda za ljudska prava u slučajevima poput onoga "Sejdić-Finci" iako to, kako je izrijekom kazao, "neće biti preduvjet za dalje iskorake" na putu ka članstvu.

"Naravno da to ostaje pitanje koje treba rješavati sukladno europskim kriterijima", kazao je Hahn.

EU će pomoći BiH oko migranata, upozorava protiv gradnje nove termoelektrane

Povjerenik EU je potvrdio kako će EU pomoći BiH u suočavanju s migrantskom krizom, no u Bruxellesu traže da se točno zna tko je za što u BiH nadležan.

"Tu se i dalje suočavamo s nevjerojatnom zbrkom", kazao je Hahn dodajući kako u tijelima EU vjeruju da je BiH u stanju nositi se s brojem migranata koji trenutačno u nju ulaze.

Prema informacijama koje je u četvrtak objavio ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić u tu je zemlju od početka godine ušlo oko 3400 ilegalnih migranata.

"Za sada je diskutabilno hoće li ovo biti veći problem u odnosu na prethodnu godinu", kazao je novinarima Mektić.

Europski povjerenik Hahn u Sarajevu je, međutim, potvrdio kako u EU nisu ni malo sretni zbog toga što su vlasti u BiH odlučile graditi novu termoelektranu na ugljen u Tuzli i to kineskim kreditom.

Kazao je kako BiH kao i sve druge države zapadnog Balkana napokon moraju povesti računa o pitanju zaštite okoliša i postupno odustajati od tehnologija koje uništavaju životnu sredinu.

"Stanje okoliša u BiH, najblaže rečeno, nije zadovoljavajuće, no priča oko Bloka VII (termoelektrane u Tuzli) bila je poziv na buđenje", kaao je Hahn upozoravajući kako 16 postojećih termoelektrana na ugljen na području zapadnog Balkana zagađuju zrak više nego 250 takvih elektrana koliko ih sada ima u svim državama EU.

"Govorimo o tri tisuće smrtnih slučajeva u regiji od toga svake godine, o osam tisuća djece koja obolijevaju od bronhitisa i to se mora hitno rješavati", kazao je Hahn istaknuvši kako EU inzistira na podizanju svijeti o važnosti ekoloških pitanja.

Hahn se u Sarajevu sastao i sa Suzanom Radanović, majkom mladića Davida Dragičevića, smrtno stradalog u Banjoj Luci prije godinu dana, kao i s Murizom Memićem, čiji je sin Dženan pod nejasnim okolnostima smrtno stradao u Sarajevu 2016. godine.

Kazao je kako je od obitelji želio dobiti izravne informacije o tim slučajevima jer su oni upozorenje o ozbiljnim manjkavostima u pravosudnom sustavu u BiH.

Najavio je kako će EU stoga u BiH poslati njemačkog pravnog stručnjaka Reinharda Priebea, umirovljenog suca koji je ranije analizirao pravosuđe u Albaniji i Makedoniji.

"Na temelju njegove ocjene pravosuđa u BiH očekujemo prijedlog mjera koje treba poduzeti. Ove dvije užasne tragedije prilika su i da se kroz konkretne slučajeve i na konkretnim osnovama utvrde nedostaci (u pravosuđu)", poručio je Hahn.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:16