OBNOVA NAKON RATA

Europska komisija i Europska investicijska banka osigurat će Ukrajini 100 milijuna eura za brzi oporavak

EU i EIB osigurali su značajna sredstva za modernizaciju Ukrajine i humanitarnu pomoć od početka Putinove invazije na Ukrajinu

Iako će novi paket trenutačno biti od pomoći Ukrajini, to je i dalje daleko od 14 milijardi dolara hitne pomoći koliko je Europska komisija procijenila da će Ukrajini biti potrebno za prioritetna područja

 Handout/National Police of Ukraine/AFP

Europska komisija i Europska investicijska banka (EIB) osigurat će Ukrajini 100 milijuna eura zajmova za brzi oporavak. Financijska injekcija usredotočit će se na popravke komunalne i energetske infrastrukture, što je posebno važno za Ukrajinu nakon uništenja brane hidroelektrane Nova Kahovka koja opskrbljuje Krim i južnu Ukrajinu pitkom vodom.

"Uz našu milijardu eura za brzi oporavak za podršku kritičnim sektorima, dogovoreno jamstvo EU-a omogućuje EIB-u da Ukrajini pozajmi dodatnih 100 milijuna eura pod vrlo povoljnim uvjetima. Odlučni smo vratiti život svim zajednicama u Ukrajini koje pate od ruske agresije", rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

EU i EIB osigurali su značajna sredstva za modernizaciju Ukrajine i humanitarnu pomoć od početka Putinove invazije na Ukrajinu. Sveukupno, EU je stavio na raspolaganje 70 milijardi eura potpore Ukrajini i njezinom narodu, uključujući - s ovim najnovijim sporazumom - 2,4 milijarde eura financiranja EIB-a Ukrajini, uz jamstvo EU-a.

Iako će novi paket trenutačno biti od pomoći Ukrajini, to je i dalje daleko od 14 milijardi dolara hitne pomoći koliko je Europska komisija procijenila da će Ukrajini biti potrebno za prioritetna područja kao što su kritična i socijalna infrastruktura, energetska infrastruktura, stanovanje, razvoj privatnog sektora i razminiranje.

Govoreći pred Europskim parlamentom u Strasbourgu, povjerenik Europske komisije za trgovinu Valdis Dombrovskis istaknuo je kako je potrebno dobro strukturiran i koordiniran europski pristup obnovi Ukrajine i nakon 2023., dodavši kako je zemlji potrebna šira baza donatora za financiranje oporavka u narednim godinama.

"Obnova Ukrajine također bi se trebala financirati ruskim sredstvima. EU će osigurati da se Rusiju u potpunosti smatra odgovornom za neizazvani i neopravdani agresorski rat protiv Ukrajine", ustvrdio je Dombrovskis.

Europska komisija objavila je prošlog mjeseca da su zemlje EU-a zamrznule imovinu Ruske središnje banke u vrijednosti od preko 200 milijardi eura. Stručnjaci EU-a trenutno rade na pravnim rješenjima za korištenje kamata na zamrznutu imovinu za oporavak Ukrajine. Za sada je nejasno koliko će to novaca dati Ukrajini i koliko brzo bi ga Kijev mogao dobiti.

Svjetska banka, Europska komisija, Ujedinjeni narodi i ukrajinska vlada u ožujku su objavili da su ukupni troškovi obnove u Ukrajini dosegli 441 milijardu dolara.

"Nedostatak ratnog osiguranja u većini država članica EU-a smatra se jednom od prepreka za uključivanje privatnih tvrtki u obnovu Ukrajine. Razgovaramo s nekoliko partnera - uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo i EBRD - o potencijalnoj shemi za poticanje industrije osiguranja na pokretanje polica ratnog osiguranja za Ukrajinu", dodao je Dombrovskis.

Debata o tome kako financirati obnovu Ukrajine traje već najmanje godinu dana u EU, ali i dalje postoje brojna otvorena pitanja o tome kako pomoći Ukrajini bez kršenja institucionalnih pravila. Također se postavlja pitanje može li Kijev "podnijeti" sav taj novac. EU najviše muči problem korupcije u Ukrajini, kao i nesigurno pravno okruženje za privatni kapital.

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula pozdravio je inicijativu Vijeća Europe o uspostavi registra šteta nastale ruskom agresijom i izrazio nadu da će i ostale zemlje prepoznati važnost te inicijative.

"Zalažem se i za donošenje zakonodavnog okvira kojim bi se ruska sankcionirana imovina koristila za obnovu Ukrajine. Hrvatsko iskustvo s poslijeratnom obnovom može se koristiti kao referenca sa svim svojim uspjesima i manama. Obnova Ukrajine će biti uspješna samo ako bude vođena na transparentna i socijalno uključiv način", kazao je Picula.

Europarlamentarka Željana Zovko je isto tako pozdravila i brzu aktivaciju Mehanizma civilne zaštite EU-a u pogođenim regijama. "Mehanizam civilne zaštite aktivan je diljem svijeta i služi kao pravi ambasador europskih vrijednosti. Dok mi pomažemo sa solidarnošću, ruska javna diplomacija donosi uništenje i smrt", istaknula je Zovko, dodajući da je veličina ove katastrofe jasan podsjetnik o hitnoj potrebi pomoći Ukrajini u obnovi njezine kritične infrastrukture.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 06:05