SPORNI PUT U POTRUGAL

Europska komisija na udaru kritika: ‘Propovijedate o mjerama, a sami ih se ne držite‘

Prošli tjedan Ursula von der Leyen povela je svoje povjerenike u Portugal na sastanak s vladom, što je neke uzrujalo
Ursula von der Leyen
 Stephanie Lecocq/AFP

Tradicija je da svakih šest mjeseci, na početku predsjedanja Europskom unijom određene države članice, cijeli kolegij Europske komisije putuje u tu državu i održi sastanak s vladom kako bi osigurali suradnju u provedbi prioriteta Europske unije za to vrijeme. Tako je bilo i prošli tjedan kad je Ursula von der Leyen povela svoje povjerenike u Portugal na sastanak s vladom. Sve bi bilo u redu da su okolnosti kao prije godinu dana, kada je Europska komisija posjetila Zagreb. Ali sada su drukčije pa je put u Portugal poslužio za još jednu u nizu kritika Europskoj komisiji da ne čini ono što drugima propovijeda u vrijeme pandemije.

Danas su na tiskovnoj konferenciji Europske komisije, koja se već deset mjeseci odvija virtualno videokonferencijski, novinari rešetali glasnogovornike po ovom pitanju. Je li ovo putovanje bilo nužno, uporno su pitali. Odgovor je bio da je "sastanak Komisije s predsjedajućom državom jedan od najvažnijih političkih događaja, pa je putovanje bilo nužno". Također je glasnogovornik Europske komisije Eric Mamer naglasio kako je putovanje bilo "na poziv portugalske vlade" te da će "svi povjerenici poštovati mjere koje je kao država domaćin uvela Belgija".

Izuzeće od mjera

No belgijske mjere, iako stroge, dopuštaju da se iz njih izuzmu visoki dužnosnici EU i diplomati.

Ne radi se samo o odluci belgijskih vlasti da se svi pri ulasku u Belgiju odmah moraju testirati, ostati u samoizolaciji i testirati još jednom sedmi dan, te čekati rezultat prije mogućeg izlaska iz samoizolacije. Pravi problem je nastao nakon što je objavljena vijest da je portugalski ministar financija João Leão u subotu dobio nalaze da je pozitivan na covid-19, a on je sudjelovao na sastancima s povjerenicima EU.

Zbog toga je najmanje troje povjerenika EU, uključujući i dvoje izvršnih potpredsjednika Komisije Valdisa Dombrovskisa i Margrethe Vestager sada u samoizolaciji. Uz njih je i povjerenica iz Portugala Elisa Ferreira. Oni se tretiraju kao osobe koje su imale izravan bliski kontakt sa zaraženom osobom pa, prema belgijskim zakonima, moraju u karantenu.

To je dodatni razlog zašto kritičari Komisijinu odluku o kolektivnom putovanju u Portugal nazivaju nepotrebnim izlaganjem riziku jer se, kao i velika većina drugih sastanaka, i ovaj između Europske komisije i portugalske vlade mogao održati putem videoveze. Tako će se, između ostalog, održati i summit EU lidera u četvrtak, upravo na temu mjera protiv covida i mogućnostima olakšavanja putovanja za one koji se budu cijepili.

Nedosljednost

Inače, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen neprestano poziva građane EU da "sudjeluju u zajedničkim naporima za pobjedu protiv covida" te da poštuju mjere koje se uvode. Iako možda zakonski nije dužna, mnogi očekuju od Europske komisije da poštuje te mjere, možda čak i dosljednije od drugih. Uostalom, zbog sudjelovanja na jednoj večeri, iako time nije prekršio nikakvu zakonsku odluku, bivši povjerenik iz Irske Phil Hogan bio je primoran na ostavku.

Europske institucije bile su izložene kritici i zbog većeg broja odlazaka svojih zaposlenika na godišnji odmor. Upravo na područjima Belgije gdje živi i radi veći broj službenika EU, primjerice u briselskoj općini Eterbeek, zabilježen je najveći porast broja zaraženih nakon praznika. Dužnosnici EU ponašaju se kao da se njih preporuke ne tiču iako su belgijske vlasti snažno poručivale da se izbjegne svako putovanje koje nije nužno, pogotovo tijekom praznika. Sada su takva putovanja jedan od razloga ponovnog porasta broja zaraženih i strahova da se ulazi u novi, treći val.

Bruxelles je grad gdje autohtoni Belgijci čine tek 25 posto stanovništva, a ostali su stranci ili porijeklom stranci, i to se smatra glavnim razlogom zašto je pogođen više od drugih područja Europe jer je gotovo nemoguće ograničiti kontakte i putovanja za jednu takvu sredinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:22