KONTROVERZNA MAPA

Europska komisija napravila edukativnu kartu i zapostavila Balkan: ‘Zar ovdje žive samo medvjedi?

Brojni korisnici Facebooka primijetili su ovakav propust Europske unije te su u komentarima izrazili svoje nezadovoljstvo

Edukativna dječja karta koja je prouzročila brojne kontroverze

 Europska Komisija/screenshot/

Europska komisija je na svojoj službenoj Facebook stranici obilježila Međunarodni dan mladih objavom mape Starog kontinenta na kojoj su prikazane određene specifičnosti država. Naime, mapa je namjenjena djeci i mladima da na slikovit i zanimljiv način nauče nešto više o europskim državama.

Unatoč najboljoj namjeri Europske komisije da pruži najbolju vrstu edukativnog sadržaja nastavnicima i učenicima u sklopu svog "Kutka za učenje" ("Learning corner"), nacrtana karta izazvala je brojne kontroverze. Naime, spomenuta karta pokazuje brojne europske znamenitosti, no ukoliko se obrati pažnja na Balkan, može se vidjeti kako je Europska unija zapostavila ovaj kutak Europe.

U sklopu znamenitosti na području Hrvatske prikazan je Dalmatinski pas, Zagrebačka katedrala, Dioklecijanova palača u Splitu te šalica kave, koja simbolizira jednu od navika hrvatskog naroda, no ostatak Balkana očito nije pretjerano očarao ilustratore karte te je tako od svih simbola koji krase države Zapadnog Balkana ostavljen samo - medvjed.

Brojni korisnici Facebooka primijetili su ovakav propust Europske unije te su u komentarima izrazili svoje nezadovoljstvo.

- Na "Divljem zapadnom Balkanu" ništa se ne može vidjeti niti naći, osim malo trave, medvjeda, pasa i mosta usred divljine - stoji u najpopularnijem komentaru na objavi.

- U većini zemalja bivše Jugoslavije žive samo medvjedi? Hvala vam ni za što - jedan je od komentara.

- Dakle, u zemljama Zapadnog Balkana žive samo psi i medvjedi. Interesantno, istinske europske vrijednosti - također je jedan od komentara ispod karte.

Dok su neki komentatori ilustratorima poručili "da se vrate u osnovnu školu", drugi su svoje nezadovoljstvo pretočili u komentare koji se bave ozbiljnijom tematikom.

‘Primjer za podučavanje o rasizmu‘

- Ovo je tako dobar izvor za podučavanje...za podučavanje o rasizmu - piše u jednom komentaru.

- Kako se usuđujete zemlje izvan EU prikazati kao neke prazne pustinje bez ikakve kulturne baštine? Bilo bi prikladnije da taj prostor ostavite praznim - napisao je jedan korisnik Facebooka. Nadalje, osvrnuo se i na dizajn, odnosno, ilustracije na ostatku karte.

- A čini se da zemlje EU kao glavno nasljeđe imaju uglavnom kršćanske katedrale? Kako se usuđujete ovdje koristiti riječ "raznolik"? Da ne spominjem koliko je ovo needukativno... - naveo je u komentaru te dodao da je neumjesno staviti hrvatsku zastavu usred Bosne, kao i nakupinom šume i medvjedom simbolizirati Srbiju.

Većina se komentara koncentrirala na negativne konotacije dječje edukativne karte, no jedna je komentatorica istaknula kako "zelena trava i šume Srbije simboliziraju netaknutu srpsku zelenu prirodu i šume, što je u današnjoj Europi, a i šire, rijetkost".

Za sada, nitko iz Europske komisije nije reagirao na negativne Facebook komentare, a karta se i dalje koristi u edukativne svrhe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 00:58