PROCES PROŠIRENJA

Europska komisija o Michelovoj najavi za 2030.: ‘Usmjereni smo na reforme, ne datume‘

Od prosinačkog samita velika očekivanja imaju pojedine kandidatkinje, prije svega Ukrajina, ali i Bosna i Hercegovina

Dana Spinant

 Martin Bertrand/Afp/Profimedia/Martin Bertrand/afp/profimedia

Proces proširenja EU-a temelji se na ispunjavanju kriterija potrebnih za članstvo pa Europska komisija nije usmjerena na datum, nego na potporu državama kandidatkinjama za provedbu reformi, izjavila je u utorak glasnogovornica Komisije Dana Spinant.

"Uvijek smo govorili da je proširenje proces koji se temelji na zaslugama, što znači da se zemlje kandidatkinje trebaju priključiti EU-u kad budu spremne za to", rekla je Spinant odgovarajući na pitanje novinara da komentira istup predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela.

On je u ponedjeljak na Bledskom strateškom forumu spomenuo 2030. godinu kao datum kad bi moglo doći do daljnjeg proširenja Europske unije.

"Da bismo bili vjerodostojni, vjerujem da moramo razgovarati o kalendaru i domaćoj zadaći. Imam prijedlog. Dok pripremamo sljedeći strateški program EU-a, moramo si postaviti jasan cilj. Vjerujem da moramo biti spremni - s obje strane - za proširenje do 2030. godine", rekao je Michel.

U Komisiji, pak, kažu kako ne ciljaju na datume.

"Nismo fokusirani na datum. Usredotočeni smo na blisku suradnju sa zemljama kandidatkinjama kako bi bile spremne za pridruživanje Europskoj uniji. Usredotočeni smo na to da im pružimo potporu u reformama, usredotočeni smo na ulaganja koja im pomažu transformirati svoja gospodarstva i približiti se regulatornim zahtjevima koje je važno ispuniti prije ulaska u Europsku uniju", izjavila je Dana Spinant.

Na pitanje vjeruje li da Europska unija može provesti potrebne unutarnje reforme kako bi mogla primati nove članice, Spinant je rekla kako nije na njoj da odgovara na takva pitanja i da će se time baviti čelnici država članica EU-a na svom neformalnom sastanku na vrhu u Granadi u Španjolskoj.

Europska komisija u listopadu će objaviti svoj redoviti paket o proširenju s izvješćima o napretku država kandidatkinja. Ta izvješća bit će temelj za raspravu i odluke o budućim koracima u proširenju koje se očekuju na samitu u prosincu.

Od prosinačkog samita velika očekivanja imaju pojedine kandidatkinje, prije svega Ukrajina, koja se nada odluci o otvaranju pristupnih pregovora, ali i Bosna i Hercegovina koja ima ista očekivanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 09:34