DOBRE VIJESTI

Europska komisija objavila proljetne prognoze: Hrvatsko gospodarstvo bilježi blagi rast, iznad prosjeka EU

Prema prognozama Europske komisije Hrvatska je prošle godine imala rast Bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 6,6 posto

Marko Primorac i Andrej Plenković

 Damjan Tadic/Cropix

Hrvatska će ove i sljedeće godine bilježiti gospodarski rast, smanjenje nezaposlenosti, porast zaposlenosti, smanjenje nezaposlenosti i javnog duga, ali i deficit zbog rasta socijalnih davanja i plaća u javnom sektoru. To su glavne poruke proljetnih gospodarskih prognoza koje je u ponedjeljak objavila Europska komisija.

Prema prognozama Europske komisije, Hrvatska je prošle godine imala rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 6,6 posto. Ove godine bi taj rast trebao biti na razini od 1,6 posto, a sljedeće 2,3 posto. To je iznad prosjeka Europske unije koja će ove godine bilježiti rast od 1 posto, a sljedeće 1,7 posto. Prema ranijim zimskim prognozama koje je objavila Europska komisija ove godine je rast trebao biti 1,2 posto, a 2024. na razini od 1,9 posto.

U Hrvatskoj će porasti stopa zaposlenosti ove godine za 1 posto, a sljedeće za 1,2 posto. Nezaposlenost će ove godine dostići razinu od 6,6 posto, a 2024. 6,1 posto, što je za Hrvatsku rekordno niska stopa nezaposlenosti. Zbog toga, smatra Europska komisija, postoji pritisak na tržištu rada. Javni dug Hrvatske će postupno padati u odnosu na BDP, prateći rast BDP-a. Ove godine bi trebao biti na razini od 63 posto, a sljedeće godine 61,8 posto.

Deficit države, prije svega zbog opterećenja koja donose povećavanje socijalnih davanja i rasta plaća, ove će godine biti 0,5 posto, a sljedeće godine 1,3 posto.

Hrvatska je prošle godine imala inflaciju od 10,7 posto, ali ove godine će se ona znatno usporiti, a sljedeće godine biti na prihvatljivoj razini. Ove godine se očekuje inflacija od 6,9 posto dok bi sljedeće godine ona trebala biti 2,2 posto.

Europska komisija smatra da će nastavak rasta plaća i pad inflacije poticati potrošnju domaćinstava, a rast investicija potaknutih europskim fondovima povećati povjerenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 15:17