NEZAKONITA PRAKSA

EUROPSKA KOMISIJA ODLUČILA JE STATI NA KRAJ PREVARAMA S KILOMETRAŽOM RABLJENIH AUTOMOBILA Prvi korak učinjen je danas...

 

Prevarama na kilometraži pri prodaji rabljenih vozila uskoro bi se trebalo stati na kraj na razini cijele Europske unije. Prvi korak za to učinjen je u četvrtak, nakon što je Europski parlament s velikom većinom izglasao izvještaj o manipulacijama s brojačima kilometara u motornim vozilima kojim se predlažu zakonska i druga rješenja za sprječavanje ove nezakonite prakse kod prodaje rabljenih automobila, s čime su osobito pogođeni kupci u Hrvatskoj.

- Otkad smo ušli u EU, naši ljudi masovno kupuju aute na zapadu. Procjene EU pokazuju da je na nacionalnim razinama zahvaćeno između 5% i 12% vozila, dok ih je u prekograničnoj trgovini zahvaćeno između 30% i 50%. Ekonomska šteta za cijelu Uniju procjenjuje se na između 5,6 i 9,6 milijardi eura, a povjerenje u tržište rabljenih vozila je najniže među svim tržištima dobara u Uniji - kazala je Biljana Borzan, članica parlamentarnih odbora za zaštitu potrošača te javno zdravlje i okoliš.

No, osim što nose financijsku štetu krajnjim kupcima, prevare s brojačem kilometara predstavljaju i ozbiljnu prijetnju sigurnosti na cestama, ali i narušavaju funkcioniranje unutarnjeg tržišta i nameću nepošten i dodatan trošak građanima, osiguravateljima, trgovcima rabljenih vozila i proizvođačima.

- Belgija i Nizozemska su uspostavile baze podataka u kojima se pohranjuju podaci kilometraže s periodičnih tehničkih pregleda, održavanja i drugih pregleda kod mehaničara i gotovo u potpunosti iskorijenile prevare. No problem i dalje ostaje u prekograničnoj prodaji. Parlament traži da se slično rješenje preslika na europsku razinu, jer izolirane nacionalne inicijative ne mogu spriječiti prevare povezane u prekograničnoj prodaji – istaknula je hrvatska europarlamentarka.

Parlament, inače, od država članica traži da se prevare povezane s brojačima kilometara tretiraju kao kazneno djelo.

Zaključno, od Europske komisije se traži da ispita mogućnost korištenja tzv. „blockchain“ tehnologije u budućnosti kao sredstva za sprječavanje prevara s kilometražom. Predlaže se i uvođenje obaveze za proizvođače automobila da poboljšaju kriptografsku zaštitu brojača kilometara te razviju sustave za prepoznavanje manipulacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:27