FINANCIJSKA INJEKCIJA

Europska komisija odobrila 2,5 milijuna eura za Slovensku tiskovnu agenciju koja je u konfliktu s Janšom

Iz EK poručuju da naknada omogućava STA da obavlja ulogu javnog servisa u situaciji kada joj slovenska vlada uskraćuje sredstva
 Olivier Hoslet/POOL/AFP

Europska komisija odobrila je Slovenskoj tiskovnoj agenciji STA pomoć u obliku financijske naknade od 2,5 milijuna eura, kako bi joj omogućila da i dalje obavlja svoju ulogu javnog servisa, odnosno javne službe, u situaciji kada joj slovenska vlada uskraćuje ta sredstva.

"Javno financiranje će doprinijeti da se osigura neovisnost informiranja slovenske javnosti", navela je u priopćenju Europska komisija, dodavši da takvo javno financiranje nije u suprotnosti s pravilima konkurentnosti na tržištu.

"Današnja odluka Komisije omogućit će agenciji STA da i dalje obavlja svoju važnu ulogu obavljanja javne službe. Neovisne novinske agencije imaju bitnu ulogu u medijima. Očuvanje neovisne nacionalne tiskovne agencije u državi članici omogućava medijima da se mogu osloniti na dotok vijesti o događajima u zemlji i na međunarodnom planu, što je doprinos pluralnosti medija i informiranosti u cijeloj Europskoj uniji", izjavili je tim povodom izvršna potpredsjednica Europske komisije Margrethe Vestager, nadležna i za područje tržišnog natjecanja.

Slovenska tiskovna agencije u svojevrsnom je konfliktu s vladom premijera Janeza Janše koja joj već četiri mjeseca odbija isplatiti sredstva za obavljanje javne službe informiranja domaće i strane javnosti o događajima u Sloveniji. Ta proračunska sredstva čine polovicu njenog godišnjeg proračuna i do sada nikada nisu bila upitna. Višemjesečni izostanak financiranja javne informativne službe bio je doveo u pitanje financijsko poslovanje STA i opstojnost te agencije 30 godina nakon njena osnutka 1991. godine.

Premda vlada sukob tumači navodnom nemogućnošću da dobije uvid u financijske dokumente STA, dominira ocjena je da vlada na vodstvo agencije vrši pritisak kako bi ona promijenila uređivačku politiku i način izvješćivanja prilagodila potrebama aktualne vlade.

Margrethe Vestager je prilikom nedavnog posjeta Ljubljani istaknula pitanje nezavisnosti i javnog financiranja javnih medija u Sloveniji kao važno pitanje vladavine prava, izrazivši u razgovorima sa slovenskim dužnosnicima nadu da će se financiranje STA normalizirati do sredine ove godine, kad Slovenija preuzima predsjedanje Vijećem Europske unije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:36