ZLOUPORABA POLOŽAJA

Europska komisija optužuje Apple zbog aplikacije za beskontaktno plaćanje

Komisija zasad nije ništa poduzela protiv Applea, dok se ne potvrde nalazi iz preliminarnih zaključaka.

Margrethe Vestager

 Kenzo Tribouillard/AFP

Europska komisija je u ponedjeljak optužila Apple da zlorabi svoj dominantni položaj na tržištu u beskontaktnom plaćanju, onemogućujući svojim konkurentima pristup bežičnoj tehnologiji NFC, koja omogućava komunikaciju između mobilnog uređaja i terminala za plaćanje u trgovini.

U lipnju 2020. Komisija je otvorila istragu o tome krši li Apple pravila tržišnog natjecanja u vezi sa svojom mobilnom aplikacijom za plaćanje Apple Pay. U preliminarnom izvješću Komisija navodi da je utvrđena zlouporaba dominantnog položaja na tržištu.

Komisija zasad nije ništa poduzela protiv Applea, dok se ne potvrde nalazi iz preliminarnih zaključaka.

Korisnici Appleovih uređaja, mobitela i pametnih satova, mogu plaćati beskontaktno samo preko aplikacije Apple Pay, čime se onemogućuje konkurentske aplikacije.

Apple je na svojim uređajima onemogućio konkurentske aplikacije za plaćanje u pristupu tehnologiji NFC, preko koje se uspostavlja veza između mobilnog uređaja i POS terminala te su oni prisiljeni koristiti samo Appleovu aplikaciju za plaćanje.

“Isključivanjem drugih iz igre Apple je nepošteno zaštitio svoj Apple Pay novčanik od konkurencije. Ako se to pokaže točnim, to ponašanje odgovora zlouporabi dominantne pozicije, što je nezakonito prema našim pravilima”, ističe Komisije.

Razvoj aplikacija za mobilno plaćanje prilično je skupa investicija i može biti isplativa samo ako ima pristup klijentima i Applea i Androida.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. ožujak 2023 14:49