SLOBODA MEDIJA

Europska komisija osudila Janšine optužbe novinarke: ‘Znamo vašu profesionalnost i predanost‘

Janša je u tvitu naveo da je riječ o lažima koje šire slovenski "lijevo" usmjereni novinari protiv njegove vlade
Janez Janša
 Johanna Geron/POOL/AFP

Europska komisija osudila je u četvrtak optužbe slovenskog premijera Janeza Janše da autorica članka kritički usmjerenog na račun Janše i njegove stranke, koji je objavljen na briselskom portalu Politico, "laže", prenijela je danas Slovenska tiskovna agencija STA.

"Svakodnevno radimo s vama, tako da dobro znamo profesionalnost i predanost briselskih novinara", rekao je glasnogovornik Komisije Christian Wigand, odgovarajući na pitanje dopisnika austrijskog lista Die Presse o Janšinom negativnom tvitu, u kojemu je posebno istaknuo autoricu Politicovog članka o situaciji s medijima u Sloveniji, novinarku Lili Bayer.

Politico je zadnjih tjedan objavio više članaka o slovenskom premijeru, prenoseći ocjene slovenskih novinarskih organizacija o "autokratizmu" koji uvodi Janša i o ograničavanju medijskih sloboda u Sloveniji, te pritisku na novinare.

Janša je u tvitu naveo da je riječ o lažima koje šire slovenski "lijevo" usmjereni novinari protiv njegove vlade koji su po njegovoj ocjeni pristrani i nekredibilni.

"Slobodni i neovisni mediji ključni su za demokraciju i vrijednosti EU-a. Njihov je zadatak provjeriti našu odgovornost. Zaštita novinara mora biti prioritet svake zemlje. Ne smije biti mržnje, prijetnji ili osobnih napada", kazao je Wigand.

Glasnogovornik Europske komisije Eric Mamer istaknuo je da je ovu poruku u potpunosti podržala predsjednica Komisije Ursula von der Leyen, prenose u četvrtak slovenski mediji.

Slovenski premijer od samog početka svog mandata u travnju 2020. ušao je u svojevrsni verbalni rat sa slovenskim novinarima i njihovim organizacijama, s kojima su se solidarizirale i međunarodne novinarske udruge. Slovenski novinari optužuju ga za pritiske i pokušaje gušenja medijskih sloboda, posebno kad je riječ o slovenskoj nacionalnoj televiziji i Slovenskoj tiskovnoj agenciji STA. Pritisci na slovensku televiziju doveli su do smjene direktora te kuće, dok je Slovenskoj tiskovnoj agenciji još uvijek uskraćeno redovno financiranje iz poračuna na koje ima pravo prema ugovoru.

Novinari optužuju Janšu i zbog čestih osobnih napada na novinare preko društvenih mreža, preko više medijskih portala bliskih njegovoj stranci te preko televizijske postaje Nova.24tv, koju je osnovala Janšina stranka, a koja je u međuvremenu ojačana kapitalom mađarskih poslovnih ljudi navodno povezanih s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, Janšinim prijateljem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2023 21:29