PROTIV NASILJA

Europska komisija predlaže direktivu za kriminalizaciju nasilja nad ženama

Kaznena djela obuhvaćena pojmom nasilja nad ženama i djevojčicama teža su kaznena djela u velikoj većini država članica

Ursula von der Leyen

 Kenzo Tribouillard/POOL/AFP

Europska komisija u utorak je predložila direktivu kojom će se na razina EU-a kriminalizirati silovanje na temelju nedostatka pristanka, genitalno sakaćenje žena, uhođenje i uznemiravanje na internetu, te poticanje na nasilje ili mržnju na internetu.

Kaznena djela obuhvaćena pojmom nasilja nad ženama i djevojčicama teža su kaznena djela u velikoj većini država članica.

Međutim, tijekom pripremnog rada Komisije pokazalo se da postoje nedostaci u nacionalnom zakonodavstvu i stoga Komisija predlaže usklađenu kriminalizaciju kaznenih djela navedenih u nastavku u cijelom EU-u.

U skladu sa stajalištem međunarodnih tijela za ljudska prava, uključujući Vijeće Europe, Komisija predlaže kriminalizaciju silovanja, kao seksualnog čina bez pristanka, u svim državama članicama.

Time se uvažava činjenica da, iako je silovanje kriminalizirano u svim državama članicama, u njih 18 potrebna je uporaba sile kako bi ono bilo kažnjivo.

U nacionalnim pravnim sustavima rijetko postoje posebne odredbe o uhođenju na internetu.

Riječ je o modernom obliku nasilja koje se često provodi nad članovima obitelji ili bivšim partnerima kako bi se povećali kontrola i nadzor.

Zbog razvoja digitalnih alata tim se djelima mogu kontrolirati svi aspekti života osobe na koju se takva aktivnost odnosi.

Uznemiravanje na internetu, koje je trenutačno uključeno u zakonodavstvo u samo četiri države članice, obuhvaća prijetnje, uvrede ili drugo uvredljivo ponašanje upućeno pojedincima, posebno ženama i djevojčicama, koje se obično događa na društvenim mrežama ili putem drugih internetskih usluga.

Nasilje na internetu posebno utječe na žene koje su aktivne u javnom životu, primjerice na političarke, novinarke i braniteljice ljudskih prava.

U prijedlogu se uznemiravanje na internetu kriminalizira ako se njime može nanijeti znatna psihološka šteta i ako se radi o opsežnim napadima.

Dijeljenje intimnih fotografija bez pristanka izričito je kriminalizirano u 10 država članica. Objavljivanje takvog materijala na internetu može biti vrlo štetno za pogođenu osobu jer se on može brzo, lako i opsežno distribuirati i širiti, a usto je riječ o sadržaju intimne prirode.

Sakaćenje ženskih spolnih organa izričito se navodi u kaznenom pravu 18 država članica, a u ostalim državama članicama obuhvaćeno je općim kaznenim djelima kao što su tjelesna ozljeda, sakaćenje i kaznena djela protiv zdravlja.

Sakaćenje ženskih spolnih organa izrabljivačka je praksa kojom se žrtvama nanosi nepopravljiva šteta, a provodi se radi očuvanja i jačanja dominantnog položaja nad ženama i djevojčicama i kontrole nad njihovom seksualnošću.

Kako bi se riješio problem znatnog povećanja javnog poticanja na nasilje i mržnju na internetu na temelju spola ili roda, a posebno mizogino poticanje na mržnju ili nasilje, u prijedlogu Komisije utvrđuju se minimalna pravila za definiranje i kazne za tu vrstu kaznenih djela nasilja na internetu.

U prijedlogu se uvode i potrebne izmjene Direktive o suzbijanju seksualnog zlostavljanja djece, kojom se utvrđuje poseban okvir za svu djecu.

Komisija predlaže da se za silovanje predvide minimalne zatvorske kazne od osam godina, za sakaćenje ženskih spolnih organa 5 godina, za uhođenje na internetu 2 godine, za dijeljenje intimnih fotografija bez pristanka i uznemiravanje na internetu godinu dana, za poticanje na nasilje ili mržnju na internetu 2 godine.

Za silovanje djece predlaže se zatvorska kazna od najmanje 12 godina.

Predložene kazne, ako se usvoje, bile bi minimalne u cijeloj Uniji, a države članice i dalje mogu propisati više maksimalne kazne.

“Previše je žena i djevojčica žrtava silovanja, uznemiravanja ili zlostavljanja. To se u modernoj Europi ne smije događati. Nažalost, stanje se ne popravlja dovoljno brzo, a slučajevi nasilja na internetu u vrtoglavom su porastu. Danas prvi put predlažemo propis na razini EU-a za borbu protiv nasilja nad ženama”, izjavila je Vera Jourova, potpredsjednica Komisije za vrijednosti i transparentnost.

Komisija iznosi procjenu da nasilje nad ženama i nasilje u obitelji pogađaju svaku treću ženu u EU-u. Svaka druga žena doživjela je spolno uznemiravanje. Svaka je dvadeseta žena silovana. Svaka druga mlada žena doživjela je rodno uvjetovano nasilje na internetu. Žene doživljavaju i nasilje na radnom mjestu: oko trećine žena u EU-u koje su se suočile sa spolnim uznemiravanjem doživjelo ga je na radnom mjestu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:23