PAKT O MIGRACIJI

Europska komisija predlaže novi fleksibilniji mehanizam solidarnosti za upravljanje migracijama

Europska unija već godinama pokušava promijeniti svoju politiku azila nakon velikog priljeva migranata 2015. i 2016.
Čelnica EK Ursula Von Der Leyen
 Stephanie Lecocq

Europska komisija u srijedu je predložila novi Pakt o migraciji i azilu koji predviđa novi fleksibilniji mehanizam solidarnosti među članicama i koji omogućava onim članicama koje ne žele primati azilante da daju svoj doprinos tako što će preuzeti obvezu vraćanja nelegalnih migranata.

Novi mehanizam solidarnosti treba uvesti pravedniji pristup sustavu azila, koji će održavati različite izazove zbog različitog zemljopisnog položaja i osigurati da svi pridonose kroz solidarnost tako da teret prihvata nereguliranih dolazaka ne snosi samo jedna zemlja članica nego EU u cjelini, navodi Komisija.

Europska unija već godinama pokušava promijeniti svoju politiku azila nakon velikog priljeva migranata 2015. i 2016. godine.
Raniji prijedlog Komisije za reformu Dublinske uredbe iz svibnja 2016. nije prošao zbog protivljenja dijela zemalja članica obvezujućim kvotama za raspodjelu izbjeglica.

Komisija je tada predložila uvođenje automatskog mehanizma raspodjele tražitelja azila po zemljama članicama u slučajevima kada u vanjskim članicama naglo poraste broj izbjeglica.

Tim se prijedlogom željelo olakšati teret s kojima se suočavaju južne članice EU-a Italija i Grčka u koje izbjeglice prvo ulaze. Prijedlog je naišao na žestok otpor u nekim članicama, posebice u Poljskoj, Mađarskoj i Slovačkoj.

Po novom prijedlogu, zemlje članice koje ne žele primati azilante, moći će snositi dio tereta tako što će na sebe preuzeti vraćanje nelegalnih migranata u zemlje iz kojih su došli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:00