MJERE ZAŠTITE

Europska komisija želi ograničiti cijenu ruskog plina: ‘Putin neće uspjeti, Europa će pobijediti‘

Bruxelles priprema mjere za zaštitu građana i industrije od sve većih cijena plina i struje koje izazivaju gospodarske potrese u EU

Plinovod i Vladimir Putin/Ilustracija

 Jeffrey Groeneweg/afp/profim/jeffrey Groeneweg/afp/profim/

Najavljeni prijedlozi Europske komisije protiv rasta cijena energije imat će za cilj ograničenje cijene plina koji Rusija šalje Europi plinovodima i uključivat će pružanje pomoći proizvođačima struje koji imaju problema s likvidnošću, rekla je u ponedjeljak predsjednica EK-a Ursula von der Leyen.

Bruxelles priprema mjere za zaštitu građana i industrije od sve većih cijena plina i struje koje izazivaju gospodarske potrese u Europskoj uniji.

Von der Leyen je u tvitu napisala da će prijedlozi imati za cilj ograničenje cijene ruskog plina koji se šalje plinovodima, ograničenje potražnje za strujom i korištenje prihoda energetskih tvrtki za pomoć ranjivim potrošačima i poduzećima.

Talijanski premijer Mario Draghi predložio je ranije da države članice EU-a dogovore ograničenje cijena plina koji uvoze iz Rusije. Neke članice tome nisu međutim sklone jer bi Rusija u znak odmazde mogla posve obustaviti dotok plina Europi, rekli su diplomati. Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je u ponedjeljak da će podržati takav prijedlog.

Cijene plina u Europi skočile su u ponedjeljak nakon što je Gazprom u petak objavio da će Sjeverni tok 1 ostati zatvoren zbog kvara.

Europa optužuje Rusiju da koristi energiju kao oružje zbog zapadnih sankcija koje su joj nametnute zbog invazije na Ukrajinu. Gazprom tvrdi da su smanjenja i prekidi u dotoku plina posljedica zapadnih sankcija i tehničkih problema.

"(Vladimir) Putin koristi energiju kao oružje smanjujući opskrbu i manipulirajući našim energetskim tržištima. Neće uspjeti. Europa će pobijediti", rekla je Von der Leyen.

Komisija planira i pomoć za proizvođače struje koji imaju problema s likvidnošću, rekla je.

Komisija će razgovarati o svojim početnim idejama s predstavnicima država članica EU-a u srijedu, prije hitnog sastanka ministara energetike u petak na kojem će biti razmotrene različite opcije. Von der Leyen će prijedloge EU-a iznijeti u govoru 14. rujna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. lipanj 2023 22:45