IZVORI OTKRIVAJU

Europska pučka stranka stala u obranu Vučića: SAD i Bruxelles od Srbije imaju jedno veliko očekivanje...

Da je EPP bio protiv, i time spriječio uvrštenje rasprave o izborima u Srbiji na dnevni red Europskog Parlamenta, potvrdili su brojni izvori iz Europskog parlamenta

 Ursula von der Leyen i Aleksandar Vučić

 Aa/abaca/Abaca Press/Profimedia

Europska pučka Stranka (EPP), najveća politička skupina u Europskom Parlamentu, protivi se zahtjevu da na sljedećoj plenarnoj sjednici Europskog Parlamenta raspravlja o izborima u Srbiji i brojnim neregularnostima koje su utvrdili promatrači. Vladajuća stranka u Srbiji i Predsjednik Aleksandar Vučić zadnjih su dana bili pod žestokim kritikama brojnih Europskih krugova, ali ne i iz redova Europskih pučana čiji je pridruženi član i Srpska Napredna Stranka.

Da je EPP bio protiv, i time spriječio uvrštenje rasprave o izborima u Srbiji na dnevni red Europskog Parlamenta, potvrdili su brojni izvori iz Europskog parlamenta.

Prema istim izvorima EPP se izvlači argumentom da “treba pričekati konačni izvještaj ODHIR-a, promatračke misije organizacije za europsku sigurnost i suradnju. No taj izvještaj izaći će tek krajem veljače, što znači da bi onda najraniji rok za raspravu u Europskom Parlamentu mogao biti u proljeće. Time EPP, kao i Europska komisija, kupuju vrijeme kako bi rezultati izbora u Srbiji postali svršen čin i oporba bila primorana prihvatiti.

Slovenski zastupnik liberala Klement Grošelj, koji je i bio šef promatračke misije Europskog parlamenta na izborima u Srbiji, i hrvatski zastupnik iz redova Socijalista i demokrata Tonino Picula, također su potvrdili da se EPP protivi debati o izborima u Srbiji.

“Nema potrebe čekati konačni izvještaj ODHIR-a s obzirom na to da je Europski Parlament imao svoju promatračku misiju na izborima u Srbiji. To je samo jedan čin skrivanja EPP-a i signal u kojem smjeru se razvija EPP i za kakve vrijednosti se zalaže na zapadnom Balkanu” izjavio je za Slobodnu Europu ovaj slovenski zastupnik Europskog Parlamenta.

Tonino Picula je pak najavio da će on na početku plenarnog zasjedanja Europskog Parlamenta u ponedjeljak, kada se bude utvrđivao dnevni red, usmeno zatražiti uvrštenje i rasprave o izborima u Srbiji.

A Slovački zastupnik iz EPP-a Vladimir Bilčik, koji je i izvjestitelj za Srbiju u Europskom Parlamentu, pokušao je opovrgnuti kritike o blokiranju rasprave od strane EPP-a, ali i priznaje da su oni bili protiv takve rasprave u ovom trenutku.

Bilčik, koji je zbog svojih pre pozitivnih stavova o Vladi u Srbiji kritiziran od strane oporbe kao “Vučićev lobist”, a u međuvremenu postao heroj pro vladinih tabloida u Srbiji, rekao je kako “niti jedna stranka sama ne može spriječiti raspravu o bilo kojem pitanju s obzirom na to da se u Europskom Parlamentu odlučuje većinom glasova političkih skupina”.

No priznao je kako smatra da se o izborima u Srbiji treba raspravljati tek nakon konačnog izvješća ODHIR-a, kako bi taj izvještaj bio i osnova za raspravu. Bilčkik je razočarao oporbu u Srbiji i tvrdnjom da ne očekuje nikakvu međunarodnu istragu o izbornim neregularnostima u Srbiji, kao i stavom da bi se što prije trebala formirati vlada na osnovu izbora.

Stavovi Europske unije, ali i Sjedinjenih Američkih Država, o optužbama za neregularnosti na izborima u Srbiji, zbog čega je oporba danima prosvjedovala, bili su izuzetno blagi. Oni su ponavljali da se “optužbe o neregularnostima trebaju istražiti i rješavati legalnim putem”. I američki podtajnik za Europska pitanja James O’Brian je rekao kako sve primjedbe treba rješavati legalnim putem dijalogom, a prosvjedi moraju biti mirni.

Dao je do znanja da ih lokalni izbori, uključujući i one za grad Beograd, nisu predmet interesa međunarodne zajednice već samo parlamentarni izbori. Čak je rekao da se raduje rezultatima jer su, smatra ovaj visoki američki diplomat, “stranke koje su u kampanji imali samo nacionalističku retoriku poražene na ovim izborima”.

- Radit ćemo s Vladom Srbije na rješavanju pitanja koje je iznio ODIHR. Bilo je nekih jasnih indikacija o načinu na koji bi izborna kampanja mogla biti više fer. i to je ono što ćemo očekivati- rekao je on.

Mnogi diplomati i u Bruxellesu smatraju da iza potpore koju Vučić, otvoreno ili prikriveno dobiva od EU i SAD, stoji očekivanje da će on nastaviti ispuniti obveze iz dijaloga o normalizaciji odnosa s Kosovom što bi, prema EU i SAD trebala značiti i de facto priznanje neovisnosti Kosova.

A zaštita koju je do sada u Europskom Parlamentu Vučiću pružila Europska pučka stranka se pripisuje stranačkoj solidarnosti. Ipak i unutar EPP-a ne postoji jedinstven stav o tom pitanju, neki zastupnici iz redova EPP-a, uključujući i one iz HDZ-a, su u nekoliko navrata bili kritički prema Vučićevoj vlasti u Srbiji. Ipak, smatraju izbori iz Europskog Parlamenta, glavnu riječ kada je Srbija u pitanju ima Vladimir Bilčik koji je naklonjen vladi Srbije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 07:04