ozbiljan udarac

Europska regulatorna agencija tužila Apple: ‘Zloupotrebljavate dominantni položaj na tržištu‘

Za slučaj koji je pokrenula regulatorna agencija iz tvrke Apple su ustvrdili da je ‘suprotan poštenom tržišnom nadmetanju‘
 Josh Edelson/AFP

Regulatorna agencija Europske komisije tužila je američki Apple zbog zloupotrebe dominantnog položaja na tržištu primijenom restriktivnih pravila u App Storeu koji služi kupovini aplikacija, piše BBC.

Tužba je povezana s tužbom koja je podignuta prije dvije godine nakon što se glazbeni servis „Spotify“ žalio da Aplle nepošteno ograničava korisnike iPhonea na svoj glazbeni servis "Apple music".

Europski regulator tvrdi da Apple narušava konkurentnost na tržištu te da svojim pravilima stavljaju u podređen položaj druge glazbene servise. Zbog toga, navodi Europska komisija, korisnici Aplle uređaja ne mogu odabrati jeftinije glazbene servise.

Iz tvrtke Apple su odgovorili da je srž problema zahtjev glazbenog servisa Spotify da oglašavaju alternativne ponude na iOS aplikaciji te da se to u praksi nigdje ne dopušta.

Za slučaj koji je pokrenula regulatorna agencija iz tvrke Apple su ustvrdili da je "suprotan poštenom tržišnom nadmetanju".

Margrethe Vestager, povjerenica Europske komisije za tržišno natjecanje, na Twitteru je objavila da je preliminarni zaključak Europske komisije bio da je "Apple kršio zakonodavstvo Europske unije o tržišnom natjecanju" te da "naplaćuje visoku proviziju konkurentima u svom App Storeu i zabranjuje im da se informiraju o alterantivama".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:15