NEMA KONSENZUSA

Europska unija ga ne priznaje: Guaido više nije legitimni privremeni predsjednik Venezuele

Guaido ostaje ‘privilegirani sugovornik‘, a privremenim predsjednikom još uvijek ga smatraju Sjedinjene Države i Velika Britanija
Juan Guaido
 Federico PARRA/AFP

Države članice EU-a nisu u ponedjeljak priznale legitimnost privremenog predsjednika Juana Guaidoa u Venezueli, što je tražio Europski parlament.

Guaido ostaje “privilegirani sugovornik”, ali ga EU ne smatra više legitimnim privremenim predsjednikom.

Nakon spornog ponovnog izbora Nicolasa Madura 2018. godine za predsjednika Venezuele, predsjednik parlamenta Juan Guaido priznat je za privremenog predsjednika. Takvim ga još uvijek smatraju Sjedinjene Države i Velika Britanija.

Europski parlament je u svojoj rezoluciji tražio od država članica da priznaju “kontinuitet nacionalne skupštine Venezuele izabrane 2015. godine i njezina legitimnog predsjednika Juana Guaidoa".

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku izjavio je tad u Europskom parlamentu da EU nikad nije priznala Guaidoa za predsjednika Venezuele jer nije bilo konsenzusa država članica.

U zaključcima koje su u ponedjeljak usvojili ministri vanjskih poslova država članica EU-a, kaže se da su parlamentarni izbori održani 6. prosinca prošle godine bili “propuštena prilika” za demokraciju, jer su održani bez nacionalnog dogovora o izbornim uvjetima i nisu bili u skladu s međunarodnim standardima za demokratske procese.

Prema zaključcima Vijeća, EU smatra Guaidoa dijelom demokratske oporbe.

"Vijeće ponovno poziva da se osigura sloboda i sigurnost svim političkim oponentima, posebice predstavnicima oporbenih stranka izabranih u nacionalnu skupštinu 2015. godine”, kaže se u zaključcima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. siječanj 2023 14:28