UŽARENA SITUACIJA

Europska unija gubi strpljenje, Vučić i Kurti bez dogovora: ‘Nažalost, nismo uspjeli...‘

Lideri Kosova i Srbije nakon duljeg vremena u Bruxellesu održali sastanak na vrhu u okviru dijaloga

Josep Borrell

 John Thys/Afp

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin Kurti sastali su se u Bruxellesu prvi put nakon više od godinu dana kako bi uz posredovanje EU pokušali smiriti strasti, izbjeći rast tenzija na sjeveru Kosova i pripremili teren za razgovore o konačnom sporazumu kojim bi se normalizirali odnosi između dviju država.

To je treći sastanak Kurtija i Vučića u okviru dijaloga u Bruxellesu, ali prethodni je održan prije više od godinu dana. EU nije htio sazvati takav sastanak jer među liderima nije vidio spremnost za napredak u tim razgovorima.

Odvojeni sastanci

No ovaj je sastanak sazvao visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell nakon što su na sjeveru Kosova porasle napetosti kad je vlada Kosova počela implementaciju odluke o recipročnim mjerama prema Srbiji, što je uključivalo i poseban aranžman za ulazak građana Srbije na teritorij Kosova, uz propusnice, a ne osobne iskaznice ili putovnice, onako kako Srbija to čini s ulaskom državljana Kosova na svoj teritorij.

Srbi na sjeveru Kosova blokirali su ceste i došlo je do velikih napetosti. Kosovo je, nakon konzultacija s međunarodnom zajednicom, odgodilo primjenu te odluke do 1. rujna, ali nije odustalo od nje. Upravo da bi se izbjegle nove tenzije Europska unija je sazvala sastanak u Bruxellesu.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell najprije je imao odvojene bilateralne sastanke s Kurtijem i Vučićem da bi potom posredovao na njihovu zajedničkom sastanku.

Kurti i Vučić danima su putem medija razmjenjivali optužbe i uvrede. Kosovski premijer nazvao je Vučića "malim Putinom" koji želi izazvati sukobe na Balkanu dok je srpski predsjednik optuživao Kurtija da priprema "progon i egzekuciju Srba".

Kosovski premijer Kurti je rekao kako Kosovo ima apsolutno pravo uvesti recipročne mjere jer reciprocitet nije usmjeren protiv bilo koga, već je normalna praksa u odnosima između država.

Borrell je pozvao obje strane da iskoriste priliku i nađu rješenje za aktualne probleme, ali i da krenu u iskrene razgovore o konačnom sporazumu za normalizaciju odnosa.

- Nedavne tenzije na sjeveru Kosova pokazale su još jednom da je vrijeme krenuti naprijed prema punoj normalizaciji. Očekujem da oba lidera budu otvoreni i fleksibilni te da nađu zajednički jezik - napisao je Borrell uoči susreta.

Vučić je poslije susreta s Borrellom, još dok su trajali sastanci, napisao na Instagramu da počinju razgovori o "suštinskim problemima" na Kosovu i da se nada kakvom-takvom rješenju iako, kako je naveo, "u to uopće ne vjeruje".

Predsjednik Srbije je iz Bruxellesa sazvao i sastanak s predstavnicima Srba s Kosova koji bi se trebao održati u nedjelju, 21. kolovoza, u Beogradu.

NATO je spreman

Osim sastanka u EU, Vučić i Kurti imali su sastanke i s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom. Šef NATO-a također je pozvao obje strane da dijalogom riješe nesuglasice i izbjegnu daljnje tenzije. Poručio je kako je NATO spreman reagirati u slučaju ugrožavanja stabilnosti na Kosovu. NATO na Kosovu trenutno ima blizu 4000 vojnika, što misiju KFOR-a čini najvećom NATO-ovom misijom izvan njegova teritorija.

Bez dogovora

Čelnici Srbije i Kosova nisu pronašli rješenje na kriznom sastanku u Bruxellesu u četvrtak, ali su se dogovorili da će nastaviti razgovarati u danima koji dolaze ne bi li ublažili napetosti između dviju zemalja, rekao je šef europske diplomacije Josep Borrell, prenose agencije.

"Nažalost, danas još nismo postigli dogovor... ali to nije kraj, oba čelnika složila su se da se proces mora nastaviti i da će se razgovori nastaviti u danima koji dolaze", rekao je Borrell novinarima nakon sastanka srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Albina Kurtija, prenosi Reuters.

"Još ima vremena do 1. rujna, neću odustati", dodao je, govoreći o roku u sporu oko registarskih tablica i identifikacijskih dokumenata između Srbije i Kosova zbog čega su potkraj srpnja bile podignute barikade i pucalo se.

Situacija se smirila nakon što je Priština pristala da će priznavati registarske tablice i dokumente izdane u Srbiji za kosovske građane još 30 dana, do kraja kolovoza.

"Mislim da su i predsjednik Vučić i premijer Kurti shvatili da ne postoji alternativa dijalogu kako bi se riješilo ovaj problem", rekao je Borrell, prenio je dpa.

Borrell je čelnicima Srbije i Kosova poručio da je, u vrijeme dok u Europi bjesni rat, sada trenutak za traženje mira i stabilnosti. "Vidimo da se rat vratio na naš kontinent nakon ruske invazije na Ukrajinu. Suočavamo se s dramatičnim i vrlo opasnim trenutkom", naglasio je.

Kosovo je steklo neovisnost od Srbije 2008., gotovo desetljeće nakon gerilskog ustanka protiv represivne vladavine Beograda. Srbija pravno i dalje Kosovo smatra sastavnim dijelom svog teritorija.

NATO je pojačao svoju prisutnost u sjevernom dijelu zemlje, a Reutersov svjedok u četvrtak je vidio američke i poljske trupe kako patroliraju dvjema cestama koje vode prema granici sa Srbijom.

Glasnogovornik NATO-a rekao je kako je položaj njegovih snaga na Kosovu (KFOR) usmjeren na osiguravanje da mirovne snage mogu brzo reagirati na sve sigurnosne izazove.

"Željeli bismo uvjeriti sve da je KFOR spreman intervenirati ako bude potrebno", rekao je glasnogovornik.

SAD: Moraju imati odnose kao dvije suverene države

Iako formalno nisu dio ovog dijaloga, i predstavnik SAD-a Gabriel Escobar održao je sastanke s Vučićem i Kurtijem u Bruxellesu. SAD podržava Europsku uniju u naporima za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije i za stabilizaciju situacije u regiji. Escobar je rekao kako Kosovo i Srbija moraju normalizirati odnose kao dvije suverene države, a da Kosovo također mora ispuniti obveze preuzete u dijalogu, uključujući i osnivanje asocijacije općina sa srpskom većinom. To, prema stavu SAD-a, treba biti u skladu s Ustavom Republike Kosovo. (A.P.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:06