STAV DIPLOMATA

Europska unija i London trebaju još pregovarati, dogovor oko brexita je moguć

Diplomat je dodao da EU i Europski parlament mogu brzo ratificirati sporazum ako ga pregovarači dogovore do kraja vikenda
Boris Johnson i Ursula von der Leyen
 Tolga Akmen/AFP

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i britanski premijer Boris Johnson vjerojatno će se na večeri u srijedu u Bruxellesu suglasiti da je potrebno nastaviti pregovore i da je dogovor još uvijek moguć, kazao je za Reuters europski diplomat.

"Približavamo se još jednom trenutku istine kad je riječ o budućim odnosima EU-a i Ujedinjenog Kraljevstva. Mogući rezultat koji se očekuje od večere je da je potrebno još pregovarati, da je dogovor još uvijek moguć", rekao je diplomat koji je želio ostati neimenovan.

Diplomat je dodao da EU i Europski parlament mogu brzo ratificirati sporazum ako ga pregovarači dogovore do kraja vikenda.

U suprotnom, EU će ubrzati pripremu planova za slučaj razlaza bez dogovora krajem godine kada istječe prijelazno razdoblje.

Trgovina između Ujedinjenog Kraljevstva i EU-a odvijala bi se u tom slučaju po pravilima Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

Johnson je u srijedu u donjem domu britanskog parlamenta izrazio uvjerenost da je još uvijek moguće postići dobar dogovor.

"Još uvijek možemo postići dobar dogovor", kazao je.

Upozorio je, međutim, da su zahtjevi na kojima EU "trenutačno inzistira" neprihvatljivi te poručio da će zemlja prosperirati i bez trgovinskog sporazuma s Unijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 09:55