AKCENT
Željko Trkanjec
Željko Trkanjec

Europska unija konačno ne govori samo jezikom sile, nego i konkretno djeluje

Canberri je javljeno da nije riječ ni o kakvoj mjeri protiv te savezničke zemlje nego da je vrijeme da se AstraZeneci kaže "dosta"
Ursula von der Leyen
 Olivier Hoslet/POOL/AFP
Objavljeno: 06. ožujak 2021. 11:47

Pandemija je nerazmjerno pogodila žene koje čine većinu radne snage u javnozdravstvenom sustavu i drugim isturenim poslovima (prodavačice, primjerice). Zaključak je to izvješća EU o utjecaju pandemije objavljenog jučer. U kojem još stoji i da je pandemija odgovorna za porast obiteljskog nasilja nad ženama.

Ovo je samo jedan od detalja koji upućuju na to u kojoj je mjeri EU na svim društvenim razinama uzdrmana javnozdravstvenom krizom. Dodajem tome i ekonomske probleme i eto ozbiljne mješavine koja bi u nekom trenutku mogla eksplodirati i imati pogubne posljedice po sve dimenzije Unije.

U tom je kontekstu u prvi plan iskočilo pitanje cijepljenja. Izrael će možda do izbora, koji su za nekoliko tjedana, uspjeti cijepiti svu populaciju. Srbija je cijepila milijuntog, SAD najavljuje da će ubrzo imati cjepivo za 300 milijuna ljudi.

Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije, priznala je da su napravili niz pogrešaka pri dogovaranju isporuke cjepiva. Bruxelles je u te pregovore ušao prostodušno, vjerujući da će se ostali akteri pridržavati svojih izjava. Naivno. Još jednom naglašavam, i dalje je bolja opcija da EU u cjelini nabavlja cjepivo jer da je svaka zemlja članica išla sama za sebe, Hrvatska ili Litva vjerojatno ne bi imale ni djelić doza koje imaju sada.

Bez obzira na probleme koji su se pojavili, pokazana solidarnost - Berlin i Pariz niti u jednom trenutku nisu doveli u pitanje odluku o zajedničkoj nabavi cjepiva riskirajući da zbog te izjave plate i političku cijenu kod kuće na izborima - sjajan je zalog za budućnost.

Mario Draghi, novi talijanski premijer, stupio je na političku scenu očekivano odlučno. Podsjetio je Komisiju na njezine planove o geopolitičkoj Uniji, Uniji koja neće biti samo platitelj nego i nalogodavac i koja će naučiti govoriti jezikom moći. I blokirao je isporuku 250.000 doza cjepiva AstraZenece Australiji.

Canberri je odmah javljeno da nije riječ ni o kakvoj mjeri protiv te savezničke zemlje nego da je vrijeme da se AstraZeneci kaže "dosta". I tako je Draghi ispunio plan da se oštrije postavimo prema tvrtkama koje ne ispunjavaju ugovorne obveze, sada i u budućnosti. Draghi je dobio u ruke Italiju, a njome je teže vladati nego Francuskom.

Nije zato čudno da je Olivier Véran, francuski ministar zdravstva, prvi podržao Italiju i rekao da bi tako uskoro mogao reagirati i Pariz. Što veći broj cijepljenih u EU i vraćanje putovanja imaju vitalnu važnost za Rim jer će im se tako vratiti dio turističkog prihoda. A tek za Hrvatsku.

Podršku Draghiju daje i Komisija. Ispravno. Da je Bruxelles zavukao dublje ruku u džep, kao Izrael, možda svih ovih problema ne bi bilo. Ali treba braniti zajedničke vrijednosti kao što je poštovanje ugovora (pacta sunt servanda). Zavrnuti ruke moćnim farmaceutskim tvrtkama i dati im do znanja da one više trebaju EU nego obrnuto.

Ponašati se kao ekonomska sila kad je to u interesu europskih građana, nikako na štetu ranjivih u svijetu - Australija to svakako nije, a i potvrdila je da blokada isporuke neće utjecati na program cijepljenja. U takvom svijetu živimo i tome se moramo prilagoditi. I za kraj - Politico podsjeća da ni SAD ni Ujedinjena Kraljevina ne izvoze cjepivo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 08:27