‘HIBRIDNI NAPAD‘

Europska unija mora se suočiti s porastom broja migranata koji dolaze preko Bjelorusije

Poljska granična straža priopćila je kako je u listopadu napravljeno više od 17.000 ilegalnih pokušaja prelaska granice

Migranti na granici Bjelorusije i Poljske

 Leonid Shcheglov/Afp/Profimedia

EU mora biti spremna suočiti se s porastom broja migranata koji pokušavaju ući u blok s obzirom na to da će se dolazak mnogih s Bliskog istoka preko Bjelorusije nastaviti još dugo, rekao je u petak direktor Agencije za europsku graničnu i obalnu stražu Frontex Fabrice Leggeri.

Europska unija optužuje Minsk da je stvorio krizu kao dio "hibridnog napada" na blok tako što je distribuirao bjeloruske vize na Bliskom istoku, preveo migrante te ih poticao da ilegalno prijeđu granicu.

"Iz naše analize rizika možemo vidjeti da su svi čimbenici koji su pokrenuli ovu krizu još uvijek prisutni i da se stvari ne pomiču ili ne deeskaliraju... Moramo biti spremni suočiti se s ovom situacijom na duže vrijeme", rekao je Leggeri za Reuters.

Poljska granična straža priopćila je kako je u listopadu napravljeno više od 17.000 ilegalnih pokušaja prelaska granice, što je više nego dvostruko od broja pokušaja u rujnu, a tisuće migranata još uvijek kampiraju u blizini bjeloruske granice s Poljskom.

Poljska odbija dodatnu potporu u obliku Frontexovih graničnih policajaca, tvrdeći kako ima dovoljno velike vlastite granične snage za obavljanje tog posla. Vlada se suočila s kritikama jer nije dopustila Frontexu da pomogne u rješavanju krize.

Leggeri je rekao da, iako Frontex nije poslao ljude na teren kako bi podržao Poljsku usred eskalacije napetosti na njezinoj granici s Bjelorusijom, agencija raspravlja o dijeljenju dodatnih satelitskih snimaka s tom zemljom.

Također, planira pomoći Poljskoj da vrati migrante u njihove matične zemlje, poput Iraka.

Leggeri je istaknuo kako je kriza na granici geopolitička i da je Frontex operativna agencija. Rekao je kako je potrebna politička odluka kako bi se utvrdilo kakvu bi podršku mogle trebati zemlje poput Poljske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:06