REKACIJA BEZ REAKCIJE

EUROPSKA UNIJA NE ŽELI KRITIZIRATI VUČIĆA ZBOG REHABILITACIJE SLOBODANA MILOŠEVIĆA Ponovili su tek da se mora izbjegavati huškačka retorika

 
 REUTERS

Jutarnji list je tijekom dana poslao upit predstavnicima EU s pitanje što misle o izjavama Aleksandra Vučića da je “Slobodan Milošević imao dobre namjere, ali nije dobro shvatio situaciju u svijetu”. I je li to teška provokacija Miloševićevim žrtvama na Kosovu, i što EU misli o napadima Vučića na one koji su Miloševića i srpske generale izručili Haagu, s obzirom da je suradnja s Haagom bila obveza koju je EU nametnula?. Navečer smo dobili sljedeći odgovor od Maje Kocijančić, glasnogovornice EU za pitanja proširenja i vanjske politike:

-Iako mi ne komentiramo komentare, činjenice su dobro poznate. Dopustite da spomenem samo neke: Milošević je bio optužen za ratne zločine i za zločine protiv čovječanstva u Međunarodnom sudu za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji, i Međunarodni sud pravde je zaključio da nije spriječio genocid u BiH. On je također bio na listi sankcija Europske unije. Dakle ovo dobro pojašnjava naš stav. Mi smo rekli nekoliko puta da se mora izbjegavati huškačka retorika. Treba nam stvarna privrženost, mudrost i mirnoća da bi dijalog Beograda i Prištine napredovao, i da bi dvije strane išle naprijed na europskom putu”.

Dakle, osim spomena općepoznatih činjenica iz EU, nema jasne osude veličanja Slobodana Miloševića kao važnog lidera. Suradnja Srbije sa Haškim sudom je bila i ostala uvjet. EU nije reagirala ni na činjenicu da u Srbijanskoj skupštini mandat zastupnika obnaša Vojislav Šešelj i nakon osude za ratne zločine od strane Haškog suda. I nakon što su predstavnici međunarodnih mehanizama, koji su preuzeli ulogu od Haškog suda, jasno ocjenili da Srbija ne surađuje u potpunosti s tim sudom, iz EU ne samo da nije bilo nikakve osude - već je Srbiji dopušteno da otvara nova poglavlja. Za to vrijeme Vučić ne samo da ne osigurava suradnju, već optužuje one koji su surađivali sa Haškim sudom u prošlosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:48