INZKO NAMETNUO ZAKON

Europska unija o povijesnoj odluci za BiH: ‘U Europi nema mjesta negiranju genocida‘

EU je ponovila poziv liderima u BiH da se suzdrže od huškačke retorike i postupaka koji su u suprotnosti s procesom pomirenja
Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko
 Samir Yordamovic/AFP

U reakciji na povijesnu odluku Visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka, Europska unija je ponovila da u Europi “nema mjesta negiranju genocida”.

- Primili smo na znanje usvajanje zakona protiv negiranja genocida. Ovu odluku je donio Visoki predstavnik Valentin Inzko. Želimo biti jasni: Revizionizam i negiranje genocida su u suprotnosti s temeljnim europskim vrijednostima. Pomirenje je ključan prioritet koji Bosna i Hercegovina, prema mišljenju EU, mora ispuniti kako bi napredovala na putu prema EU - rekao je u reakciji glasnogovornik EU-a.

Isti izvor je ponovio kako su očekivanja Europske unije po tom pitanju jasno navedena u zajedničkom priopćenju Visokog predstavnika za vanjsku politiku i sigurnost Josepa Borrella i povjerenika EU za susjedstvo i proširenje Olivera Verhelyija. Tada su oni poručili da “u Europi nema mjesta za negiranje genocida” te da su pokušaji relativizacije zločina i povijesni revizionizam neprihvatljivi.

EU je ponovila poziv liderima u BiH da se suzdrže od huškačke retorike i postupaka koji su u suprotnosti s procesom pomirenja i koče napredak na putu prema EU.

Podsjetimo, Inzko je u petak nametnuo izmjene kaznenog zakona te zemlje kojima se zabranjuje i zatvorom sankcionira nijekanje ratnih zločina, uključujući tu genocid u Srebrenici.

Novoproglašenim Zakonom o izmjenama Kaznenog zakona BiH ubuduće će kazna zatvora od tri mjeseca do tri godine prijetiti svima koji javno potaknu na nasilje ili mržnju usmjerenu protiv skupine osoba ili pripadnika neke skupine s obzirom na njihovu rasu, boju kože, vjeroispovjed, podrijeklo ili nacionalnu ili etničku pripadnost a jednom od izmjena izrijekom je propisano kažnjavanje onih koji niječu ratne zličine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:41