ODNOSI S UNIJOM

Europska unija poručila Britaniji da odluči što želi, do dogovora bi moglo doći tijekom vikenda

‘Pošteno je reći da smo u teškoj fazi, postoje neka teška pitanja koja još treba riješiti‘, kaže britanski ministar za energetiku
Michel Barnier
 Tolga Akmen/AFP

Europska unija poručila je u petak Velikoj Britaniji da je vrijeme da odluči kakve buduće odnose želi imati s Unijom, a neki europski dužnosnici očekuju da bi dogovor mogao biti postignut tijekom vikenda.

Pregovori su u četvrtak kasno navečer ponovno zapeli zbog čega je London ocijenio da su izgledi za proboj sve manji. U konačnici, premijer Boris Johnson morat će odlučiti hoće li im biti bolje ako pristanu na kompromise ili ako se okrenu i odu.

Glavni europski pregovarač Michel Barnier i njegov britanski kolega David Frost već tjednima pokušavaju postići kompromis u pogledu ribarstva, pravednog tržišnog natjecanja i rješavanja budućih sporova.

Kako se pregovori privode kraju, jedan neimenovani europski dužnosnik kazao je za Reuters da je dogovor "jako blizu" i da se očekuje do kraja vikenda, pod uvjetom da pregovori u posljednji trenutak ne propadnu.

Kazao je također da bi europski čelnici mogli održati poseban sastanak o brexitu ovaj mjesec, vjerojatno nakon samita 10. i 11. prosinca.

Jedan drugi dužnosnik kazao je da za dogovor treba još nekoliko dana.

„Pravo pitanje je kakav politički, gospodarski i društveni projekt oni žele za svoju vlastitu budućnost”, rekao je u petak na konferenciji za novinare predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

„I to je pitanje za britansku vladu i za britanski narod”. "Želimo dogovor, ali ne pod svaku cijenu", poručio je.

Barnier je u Londonu kazao da je danas "važan dan".

London i Bruxelles pokušavaju dogovoriti sporazum koji će od 1. siječnja, kada istječe prijelazno razdoblje, regulirati njihovu trgovinu vrijednu gotovo bilijun eura na godinu. Ne postignu li dogovor, trgovina će se odvijati po pravilima WTO-a.

Britanski izvor kazao je da je EU otežao pregovore jer pokušava nametnuti daljnje ustupke.

„EU u posljednji trenutak uvodi nove elemente u pregovore. Proboj je i dalje moguć u idućih nekoliko dana, ali izgledi za to su sve manji”, rekao je vladin izvor.

Europski dužnosnik ocijenio je da je to britanski spin kako bi se Uniju prisilio na ustupke.

Francuski državni tajnik za europske poslove Clement Beaune rekao je za radio postaju Europe 1 Radio da i dalje postoji rizik da će pregovori završiti neuspjehom.

„Želim reći našim ribarima, našim proizvođačima, građanima koji slušaju da nećemo prihvatiti dogovor s lošim uvjetima”, rekao je.

„Ako se ne može postići dobar dogovor, usprotivit ćemo mu se. Svaka zemlja ima pravo na veto i to je moguće”, kazao je.

Barnier bi u petak poslijepodne trebao izvijestiti veleposlanike EU-a o stanju pregovora putem video-veze.

„U kritičnoj smo fazi”, rekao je britanski ministar za poduzetništvo, energetiku i industrijsku strategiju Alok Sharma za Sky TV. „Pošteno je reći da smo u teškoj fazi, postoje neka teška pitanja koja još treba riješiti”.

"Od samoga početka ovoga procesa govorimo da je dogovor moguć samo ako EU prizna da je Ujedinjeno Kraljevstvo suverena neovisna nacija", naglasio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:18