PRAZNI AVIONI

Europska unija produljuje suspenziju obveze avioprijevoznika o korištenju slotova

Današnje izvješće pokazuje da je razina zračnog prometa i dalje niska i da se vjerojatno neće oporaviti u bliskoj budućnosti
Adina Valean
 Zheng Huansong/Avalon Editorial/Profimedia

Europska unija najavila je u ponedjeljak da će produljiti suspenziju obveze zrakoplovnih kompanija da koriste 80 posto slotova u zračnim lukama kako bi pomogla sektoru koji se teško oporavlja od koronakrize.

Obaveza je suspendirana kako zrakoplovne kompanije ne bi letjele praznim avionima samo da zadrže mjesto u zračnoj luci. EK je danas objavila da će produljiti suspenziju do 27. ožujka 2021. godine.

Istraživanje je pokazalo da potražnja za zračnim prijevozom vjerojatno neće rasti dovoljno brzo da pomogne sektoru, kazala je europska povjerenica za promet Adina Valean.

„Današnje izvješće pokazuje da je razina zračnog prometa i dalje niska i, što je još važnije, da se vjerojatno neće oporaviti u bliskoj budućnosti”, rekla je Valean.

„U tom kontekstu, neizvjesnost u vezi sa slotovima otežava zrakoplovnim kompanijama planiranje rasporeda, što pak otežava planiranje zrakoplovnih luka, a i putnika”, dodala je.

Europska povjerenica pozvala je ujedno prijevoznike da počnu razmišljati o povratku na normalni režim slotova nakon oporavka zračnog prometa. Dodala je da se nada njihovom prijedlogu do kraja godine.

Zahtjev da avioprijevoznici koriste svoje slotove važan je za učinkovitost i pošteno natjecanje, naglasila je Valean.

„Slotovi se ne ustupaju uvijek na vrijeme da se drugim korisnicima ili zračnim lukama omogući planiranje operacija kao što bi željeli", upozorila je europska povjerenica.

Konkurencija se može narušiti i ako se zrakoplovna kompanija nastoji okoristiti povećanjem prisutnosti na tržištu nepravilnim korištenjem slotova i kapaciteta zračne luke, objasnila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:28