STAV BUDIMPEŠTE

Europska unija šalje oružje Ukrajini, Mađarska kaže da ne želi sudjelovati u tome: ‘Mi želimo mir‘

Szijjarto je rekao da Bruxelles i dalje potiče "atmosferu rata" i da su zemlje koje promiču mir pod sve većim pritiskom

Peter Szijjarto

 Sefa Karacan/Anadolu Agency Via Afp

Mađarska ne želi slati streljivo Ukrajini iako to neće spriječiti druge zemlje Europske unije da to učine, rekao je u ponedjeljak mađarski šef diplomacije Peter Szijjarto.

Ministri vanjskih poslova Europske unije odobrili su u ponedjeljak akcijski plan čija je svrha opskrbiti ukrajinske snage s najmanje milijun granata od 155 mm i popuniti strateške zalihe zemalja EU-a, od kojih su neke gotovo u potpunosti iscrpljene.

U tu svrhu dvije milijarde eura bit će povučene iz European Peace Facility (EPF) izvanproračunskog financijskog instrumenta Europske unije koji unapređuje sposobnost EU-a da djeluje kao globalni pružatelj sigurnosti.

"Mađarska ne isporučuje oružje. Mi želimo mir", rekao je Szijjarto na konferenciji za medije.

"Zbog toga ne sudjelujemo u tome. Ne isporučujemo streljivo Ukrajini niti sprječavamo druge da rade što žele“, nastavio je mađarski ministar.

Doprinos Budimpešte EPF-u iznosi oko jedan posto, što iznosi otprilike deset milijuna eura. Ta sredstva će se koristiti u druge svrhe, kao što je rad na stabilnosti zapadnog Balkana i smanjenje migracijskog pritiska, prenosi mađarsko ministarstvo Szijjartove riječi.

Ministar je rekao da Mađarska neće sudjelovati u nabavci streljiva niti u njegovoj isporuci Ukrajini.

Szijjarto je rekao da Bruxelles i dalje potiče "atmosferu rata" i da su zemlje koje promiču mir pod sve većim pritiskom da popuste.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. lipanj 2024 04:16