CRNA LISTA

Europska unija sankcionirala elitne iranske zapovjednike zbog prosvjeda 2019.

Zabrane putovanja i zamrzavanje imovine prve su sankcije EU-a protiv Irana zbog kršenja ljudskih prava od 2013. godine
Teheran
 Atta Kenare/AFP

Europska unija nametnula je sankcije osmorici iranskih zapovjednika milicije i zapovjednika policije, uključujući zapovjednika elitne Revolucionarne garde, zbog smrtonosnog gušenja prosvjeda u studenom 2019., objavio je blok u službenom listu u ponedjeljak.

Zabrane putovanja i zamrzavanje imovine prve su sankcije EU-a protiv Irana zbog kršenja ljudskih prava od 2013. godine, a Reuters je prvi put izvijestio o njihovoj pripremi prošli mjesec.

Blok, koji je zamrzavanje imovine odredio i za tri iranska zatvora, stavio je na crnu listu Hoseina Salamija, zapovjednika Revolucionarne garde, najmoćnije dobro naoružane sigurnosne snage u Islamskoj Republici.

"Hosein Salami sudjelovao je na sastancima koji su rezultirali zapovijedima da se smrtonosna sila koristi za suzbijanje prosvjeda u studenom 2019. Hosein Salami stoga snosi odgovornost za ozbiljna kršenja ljudskih prava u Iranu", rekao je EU.

Oko 1500 ljudi ubijeno je tijekom manje od dva tjedna nemira koji su započeli 15. studenoga 2019. godine, prema podacima koje su Reutersu dala trojica dužnosnika iranskog ministarstva unutarnjih poslova u to vrijeme.

Ujedinjeni narodi rekli su da ih je ukupno najmanje 304.

Broj žrtava Iran je nazvan "lažnim vijestima".

Posebni izvjestitelj Ujedinjenih naroda za ljudska prava u Iranu Džavaid Rehman 9. ožujka predstavio je izvješće u kojem se kaže da je Teheran koristio smrtonosnu silu u gušenju prosvjeda i kritizirao ga zbog toga što nije proveo odgovarajuću istragu niti koga pozvao na odgovornost.

Među ostalim pojedincima kojima je EU nametnuo sankcije što na snagu stupaju u ponedjeljak su i pripadnici iranske milicije Basidž, koja je pod zapovjedništvom Revolucionarne garde, i njezin zapovjednik Golamreza Soleimani.

Iran je više puta odbacio optužbe Zapada za kršenje ljudskih prava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:42