KOMENTAR VLADE VURUŠIĆA

EUROPSKA UNIJA SI JE ISPALILA METAK U KOLJENO Učinili veliku nepravdu prema dvije države i neočekivano počastili Vladimira Putina

 
 Ognen Teofilovski / REUTERS

Vodi li Bruxelles vjerodostojnu politiku?

Je li dovoljno govoriti da je svim zemljama Europe mjesto u Uniji ili je to tek šarena laža i duda varalica za naivne zemlje i narode s rubova Europe. Na nedavnom summitu u Bruxellesu EU si je ispalila metak u koljeno. Odbili su, kao prijedlog francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, otvoriti pregovore za pristupanje EU s još dvije od četiri preostale europske zemlje. Ostavili su na čistini - Sjevernu Makedoniju i Albaniju.

Posebna nepravda (ništa manja nije ni prema Albaniji) učinjena je Skoplju. Ta se zemlja nakon dugo vremena uspjela izvući iz teškog gliba u koji je zapela zbog spora s Grčkom oko imena države. Mladi i odrješiti proeuropski premijer Zoran Zaev načinio je hrabar i riskantan povijesni iskorak - složio se s promjenom imena. Dobili smo Sjevernu Makedoniju.

Riskirao je prosvjede i raskol u društvu, ali je potpisao sporazum s Grčkom i odbacio taj mlinski kamen oko vrata koji je gušio Makedoniju i nije joj dao da ide naprijed. Sada mu je vraćen. Zaslužio je divljenje, da i na Balkanu ima perspektivnih političara koji gledaju u budućnost. No, sada mu je, za nagradu, Europa zalupila vrata pred nosom i učinila jednu od najubitačnijih grešaka koje je mogla. Sada je Makedonija pred novim izborima, a poražene retrogradne antieuropske snage koje se oslanjaju na podršku Kremlja bude se iz reanimacije.

Viješću iz Bruxellesa samo Vladimir Putin može biti sretan. Makedonija, koju je već bio prekrižio iz svojih europskih planova, sada mu, bezobzirnošću Bruxellesa, možda ponovno padne u ruke. Davanjem datuma za otvaranje pregovora s Makedonijom i Albanijom EU ne bi ništa izgubila, ali bi strašno puno dobila te onemogućila da Balkan opet bude zona destabilizacije, što se može dogoditi. I tko će biti kriv? Divlji Balkanci? Ovaj put ne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:25