SISTEMSKI PROBLEM

Europska unija zabrinuta: hoće li korupcija ‘progutati‘ novac za obnovu Ukrajine

Europska komisija obećala je Ukrajini novu pomoć u vrijednosti 1,5 milijardi eura, objavio je Bruxelles 23. svibnja

Ursula Von Der Leyen

 Juan Mabromata/Afp

Ukrajina istodobno ratuje protiv ruske agresije, ali i korupcije koja je od stjecanja samostalnosti sustavno uništavala društveno tkivo i ekonomiju.

Posljednji je slučaj koji je zatresao zemlju kad su Nacionalni ured za borbu protiv korupcije Ukrajine (NABU) i Ured posebnog tužitelja za borbu protiv korupcije (SAP) optužili predsjednika Vrhovnog suda Vsevoloda Knjasieva i još jednog predstavnika suda, čije ime nije navedeno, za korupciju u iznosu od oko 2,7 milijuna dolara. Knjasiev je uhićen in flagranti, dok prima 450.000 dolara, što je bila "druga tranša" u jednom od slučajeva.

"Ovo je ogromno", rekla je Tetiana Shevchuk, odvjetnica iz Anti-Corruption Action Centra, antikorupcijskog nadzornog tijela u Kijevu, američkom The Washington Postu. "Nije to obični sudac na lokalnom sudu koji prima mito - to je najviši sudac u sustavu."

Zapadni partneri

Slučaj je pokazao, s jedne strane, da borba protiv korupcije dobiva novu razinu i da padaju i oni najviše pozicionirani. S druge strane, dodatno je pobudio zabrinutost zapadnih partnera čiji novac se slijeva u Ukrajinu ne samo u vidu obrambene nego i financijske pomoći. Kako će se trošiti važno je vladama koje ga odobravaju.

image

Ursula Von Der Leyen

Juan Mabromata/Afp

Europska komisija obećala je Ukrajini novu pomoć u vrijednosti 1,5 milijardi eura, objavio je Bruxelles 23. svibnja. Riječ je o četvrtoj tranši pomoći za Ukrajinu uz 18 milijardi eura planiranih u sklopu mikrofinancijskog paketa pomoći.

Isplata plaća

"Od početka godine platili smo 7,5 milijardi mikrofinancijske pomoći. To financiranje znatno je pokrilo hitne financijske potrebe", rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. Time će se pokriti isplata plaća i mirovina te, primjerice, održavanje bolnica, škola i skloništa za raseljene. Pomoć Ukrajini uvjetovana je jačanjem vladavine prava i većom transparentnošću u trošenju novca.

Zato je Europski parlament 12. lipnja predložio Rezoluciju o održivoj obnovi i integraciji Ukrajine u kojoj se navodi "da su i dalje prisutni značajni pokretači korupcije, iako se općenito smatra da Ukrajina od 2014. bilježi pozitivan trend u pogledu kontroliranja iste i da su međunarodni analitičari i ukrajinsko civilno društvo zabrinuti da će porasti broj slučajeva korupcije kada se međunarodna pomoć preusmjeri s vojne pomoći na obnovu infrastrukture".

Sve to dobiva na važnosti jer je ovog tjedna sastanak donatora o pomoći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:52