SAVEZ DVIJU DRŽAVA

Europska unija zabrinuta zbog sve dubljih gospodarskih veza između Turske i Rusije

Josep Borrell nije zadovoljan ni zbog nastavka turske politike da se ne pridružuje restriktivnim mjerama protiv Rusije

Josep Borrell

 Dursun Aydemir/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

Europska unija zabrinuta je što Turska održava bliske veze s Rusijom unatoč ratu u Ukrajini i strogim sankcijama zapada protiv Moskve, piše u nedjelju njemačka agencija dpa.

Sve dublje gospodarske veze između Turske i Rusije "razlog su za veliku zabrinutost", rekao je šef diplomacije EU-a Josep Borrell u pismu Europskom parlamentu, objavila je u nedjelju njemačka medijska grupa Funke.

Drugi razlog za zabrinutost predstavlja nastavak turske politike da se "ne pridružuje restriktivnim mjerama protiv Rusije", koje je uvela Unija, stoji u pismu.

Borrell je istaknuo da EU i Turska čine carinsku uniju, koja dozvoljava slobodni protok roba, koje mogu biti korištene i u civilne te vojne svrhe. Važno je da Turska Rusiji ne ponudi bilo kakav način da zaobiđe sankcije, upozorio je Borrell.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan namjerava u nedjelju razgovarati s ruskim i ukrajinskim kolegama kako bi raspravio "jačanje" sporazuma Ujedinjenih naroda o crnomorskom koridoru za žito.

Do telefonskih poziva s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim dolazi usred dugotrajnih problema vezanih uz srpanjski sporazum, u kojemu su posredovali UN i Turska.

Sporazum, nedavno produžen do sredine ožujka, dozvoljava izvoz ukrajinskog žita kroz crnomorski koridor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:39