DESNIČARSKI SKUP

‘Europska unija zapravo ne želi suradnju, nego podvrgavanje, to je sada carstvo‘

Na susretu desničarskih lidera oboje su oštro napali Bruxelles i "imperijalizam Europske unije"
Marine Le Pen i Viktor Orban
 Attila Kisbenedek/AFP

Francuska desničarka Marine Le Pen i mađarski nacionalistički premijer Viktor Orbán napali su na susretu u Budimpešti "imperijalizam Europske unije" i "migracijsku poplavu".

Oboje su oštro napali Bruxelles, a Orbán je čak usporedio europsku politiku o "ideološkom pritisku vezanom uz migracije i otvoreno društvo" s doktrinom Leonida Brežnjeva, sugerirajući da EU ima istu politiku kao i sovjetski lider koji je zagovarao intervenciju u svakoj zemlji gdje je socijalistička vlada bila u opasnosti da padne.

Orbán je priznao da su sovjetski tenkovi mnogo brutalnija metoda od onih koje koristi EU, no svejedno je osudio "modernizirani oblik" doktrine, čiji je cilj "sve europske zemlje utjerati u iste ideološke okvire".

Le Pen se složila s time, govoreći o centraliziranoj i autoritarnoj Uniji, tražeći pristup koji promovira "raznolikost naroda" unutar Unije temeljene na suverenosti članica. "Unija više ne želi suradnju, nego podvrgavanje, to je sada carstvo, a ne međuvladina organizacija", poručila je Le Pen. Mađarski je premijer najavio jačanje paneuropskog nacionalističkog pokreta koji se "nije pomaknuo s točke od srpnja", kada je objavljena zajednička deklaracija.

I Le Pen i Orbán kritizirali su EU zbog nedostatka moći kada je riječ o rastu cijena energenata i migracijskoj krizi.

Nova zvijezda

Zanimljivo je da je Orbán bio oprezan kada je riječ o podršci kandidatu na predstojećim izborima u Francuskoj. Nije se izjasnio o tome favorizira li Le Pen ili njezina vjerojatnog suparnika na izborima, novu desničarsku zvijezdu na političkom nebu, novinara i komentatora Érica Zemmoura.

Na novinarsko pitanje koga od njih dvoje podupire, s obzirom na to da ih je oboje ugostio u Budimpešti (Zemmoura prije mjesec dana), Orbán je diplomatski uzvratio kako se "ne smije zauzimati pozicije o tom pitanju umjesto francuskog naroda".

Kotiranje u anketama

Međutim, analitičari vjeruju da bi Orbán mogao biti privatno zagrijaniji za ideju o Zemmouru kao vođi francuske desnice. Naime, on je radikalniji i bliži njegovim stajalištima, ne samo kada je riječ o imigraciji, nego i o stavu prema temama pobačaja i LGBT zajednice.

Le Pen je nasušno trebao dobar "poguranac", a ona se svakako nadala da će njezin posjet Budimpešti pomoći njezinim izgledima na predstojećim izborima. Viktor Orbán pohvalio ju je kao "lidericu", čija je stranka "uvijek stajala uz Mađarsku". Dok je njezina suparnika s desnice Erica Zemmoura primio u knjižnici, nju je dočekao u svom premijerskom uredu, a na dolasku u zemlju tretirana je kao državnica u službenom posjetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 02:38