BALKANSKA RUTA

Europska unija zaprijetila Srbiji uvođenjem viza: ‘Ne isključujemo tu mogućnost‘

Ovo upozorenje Srbiji je poslano sa sastanka ministara unutarnjih poslova EU nakon velikog povećanja ilegalnih dolazaka migranata u EU

Ylva Johansson

 Dursun Aydemir/Anadolu Agency Via Afp

Europska unija je zaprijetila Srbiji uvođenjem viza ako ona hitno ne uskladi vizni režim s Europskom unijom.

Ovo upozorenje Srbiji je poslano sa sastanka ministara unutarnjih poslova EU nakon velikog povećanja ilegalnih dolazaka migranata u EU putem ‘Balkanske rute‘, od kojih mnogi ulaze u Srbiju bez viza. Na to je upozorila i povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson koja nije isključila suspenziju vizne liberalizacije za Srbiju.

- Nadam se i mislim da će Srbija i drugi zapadnobalkanski partneri surađivati s nama i uskladiti svoju viznu politiku s EU. Ali, naravno, ovo nije nešto što bih isključila. Ipak, mislim i nadam se da ćemo imati dobru suradnju - rekla je Johanson odgovarajući na pitanje je li moguća suspenzija bez viznog režima za Srbiju.

Srbija je i u izvješću o napretku dobila kritiku jer dopušta građanima nekih država koji su izvor ilegalnih migracija dolazak bez viza.

- Srbija nije učinila niti jedan korak prema usuglašavanju s popisom EU za države za koje je potrebna viza, posebno s trećim zemljama koje predstavljaju migracijski rizik za EU - stoji u izvješću o napretku.

Veliki broj diplomata EU smatra da je Srbija bezvizni režim s nekim trećim zemljama imala kao svojevrsnu nagradu što te zemlje nisu priznale neovisnost Kosova i glasale su protiv primanja Kosova u neke međunarodne organizacije.

Na popisu zemalja čiji građani mogu ući u Srbiju bez viza, a trebaju im vize za EU, su i Kina, Indija, Rusija, Bjelorusija, Burundi, Tunis, Kuba, Bolivija, Mongolija i druge.

Srbija je 2017. godine bila ukinula vize i Iranu nakon čega je veliki broj Iranaca dolazio u Beograd i dalje išao prema EU. Nakon prijetnje Europske unije, Srbija je ponovno uvela vize Iranu 2018. godine.

Poruku za usklađivanjem s viznim režimom EU, ministri su poslali i drugim zemljama Zapadnog Balkana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:37