NOVA COVID KRIZA

Europska unija zasad nema namjeru uvoditi ograničenje ulaska za putnike iz Kine

Zemlje članice traže samo maske na letovima iz Kine, testiranje otpadnih voda iz zahoda u avionu i onih koji pokazuju simptome
 Hector Retamal/Afp

Predstavnici država članica Europske unije, na poziv švedskih predsjedavatelja Vijećem EU, jučer su u Bruxellesu razgovarali o mogućem zajedničkom odgovoru na situaciju nastalu nakon što je Kina odlučila ukinuti sve mjere ograničenja uvedene za sprečavanje širenja koronavirusa. Prije ovog sastanka održano je nekoliko konzultacija unutar EU na razini stručnjaka za zdravstvo, ali, osim naglaska da je potrebna koordinacija i zajedničko djelovanje, nije bilo konkretnih odluka.

U međuvremenu su pojedine zemlje, poput Italije, uvele mjere na nacionalnoj razini i počele testirati putnike koji dolaze iz Kine. Belgija je zatražila mjere na razini EU jer smatra da mjere koje svaka zemlja može uvesti individualno nemaju smisla zbog mogućnosti slobodnog putovanja unutar EU.

Minimum mjera

Ipak, zemlje članice su manje-više spremne podržati minimum mjera koje bi sadržavale testiranje putnika pri ukrcaju u Kini za letove prema destinacijama u EU, obvezno nošenje maski u avionu, testiranje otpadnih voda iz zahoda u avionu, testiranje pri dolasku onih osoba koje pokazuju simptome.

No zasad nema konsenzusa o uvođenju drugih ograničenja za ulazak putnika iz Kine, poput potvrde o cijepljenu ili PCR testa. Uostalom, cjepiva koja su se koristila u Kini nisu na popisu onih koje je odobrila i priznala Europska unija. Potpora Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti te Svjetske zdravstvene organizacije, prema riječima glasnogovornika Europske komisije, za ove je mjere bilo prilično velika. Potvrdila je to i povjerenica Europske komisije za zdravstvo Stella Kyriakides.

Jučer je Europska komisija predložila nacrt zajedničkog odgovora na novonastalu situaciju i u tim su prijedlozima mjera obveze nošenja maski na letovima iz Kine, strože mjere higijene na tim letovima i u zračnim lukama te pozorno praćenje virusa kako bi se na vrijeme otkrile nove varijante.

Zasad je, kažu u EU, potreban velik oprez, ali nema razloga za strah. Dosad su putnici iz Kine, čije je test na covid bio pozitivan, imali varijantu koja je prisutna i u Europi.

Europska unija je oprezna jer se ne želi ponoviti greška od prije tri godine kada se u Kini prvi put pojavio virus i kada su zemlje oklijevale uvoditi mjere kako ne bi pogoršale političke odnose s Kinom. No, s druge strane, stručnjaci upozoravaju da EU ne smije prihvatiti kao točne sve informacije koje daju službene vlasti Narodne Republike Kine.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova nazvalo je "neprihvatljivim" mjere koje su najavljene u EU za testiranje putnika iz Kine. Takva reakcija Kine diplomatima u EU čini se "u najmanju ruku čudnom" s obzirom na to da je Kina dosad imala stroge mjere kontrole putnika koji su iz EU dolazili u tu zemlju.

Besplatno cjepivo

Europska komisija želi suradnju s Kinom i izražava spremnost za pomoć kako bi se u toj državi pandemija stavila pod nadzor, a nove moguće varijante otkrile na vrijeme. Komisija je izrazila spremnost i za slanje cjepiva Kini, čak i besplatno, ali dosad, prema riječima glasnogovornika Europske komisije, nije bilo odgovora iz Pekinga.

Upravo zbog uspješne kampanje cijepljenja, i to s izrazito djelotvornim cjepivima, u Europi je postignuta značajna razina imuniteta na koronavirus. A nove varijante znatno su slabije od onih prije, zbog čega je i smrtnost od ovog virusa višestruko manja.

No Kina je u to vrijeme koristila svoja cjepiva koja su znatno manje učinkovita. Zato u EU postoji strah od pojave novih varijanti u Kini koje bi se mogle dalje širiti po svijetu, pa i u Europi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 07:15