SPREMNI NA SVE

EUROPSKA ZEMLJA S NAJMANJIM BROJEM PREMINULIH OD KORONAVIRUSA Država slavi dvojicu vizionara: 'Odmah sam naredio da se zaustavi taj konvoj'

 
 AFP

Dok koronavirus diljem Europe svakodnevno ubija tisuće ljudi, jedna se zemlja ističe po niskom broju smrtnih slučajeva, piše Bloomberg.

Slovačka, zemlja bez izlaza na more s nešto manje od 5,5 milijuna stanovnika, zatvorila je škole, trgovine i granicu prije svih ostalih europskih država osim Italije. Političari i televizijski novinari prigrlili zaštitne maske prije nego što ih je vlada učinila obaveznima.

Te su mjere urodile plodom. Šest tjedana nakon prvog slučaja zaraze, Slovačka je zabilježila svega 18 smrtnih slučajeva. Prema podacima Sveučilišta Johns Hopkins, Slovačka ima najmanjih broj smrtnih slučajeva po glavi stanovnika u cijeloj Europi.

"Brzina je ključna", rekla je Eva Schernhammer, voditeljica Odjela epidemiologije Medicinskog sveučilišta u Beču. "Idealno bi bilo da se epidemija suzbije u trenutku kada se može doći do svakog bliskog kontakta zaražene osobe. Gledajući unatrag, Slovačka je napravila pravu stvar."

Čelnik regije Bratislava Juraj Droba zatvorio je škole dva dana nakon što je Slovačka zabilježila prvi slučaj zaraze i tjedan dana prije ostatka zemlje. "Vidio sam što se događalo u Italiji", rekao je Droba.

Glavni zdravstveni inspektor Slovačke Jan Mikas naredio je policiji da na granici zaustavi konvoj skijaša koji se vraćao iz Austrije i stavi ih u karantenu.

Kod 60 osoba iz tog konvoja kasnije je utvrđena zaraza koronavirusom.

Poput mnogih europskih zemalja, Slovačka se ovih dana priprema za popuštanje mjera za suzbijanje širenja zaraze kako bi revitalizirala devastiranu ekonomiju.

"Ako se trendovi nastave, moći ćemo reći da smo po pitanju suzbijanja širenja virusa jedni od najboljih na svijetu", rekao je Martin Smatana, čelnik Instituta za zdravstvenu politiku koji je radio statističke modele i projekcije širenja virusa. "Virus se u većini populacije ne širi."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. veljača 2023 09:08