POZITIVAN TREND

Europske burze u plusu, Ryanair u prvih šest mjeseci fiskalne godine ostvario 2,18 milijardi eura dobiti

Cijene dionice irskog zrakoplovnog prijevoznika skočile su za 5,8 posto, na najvišu razinu u zadnjih mjesec dana

Ilustrativna fotografija

 Damir Krajac/CROPIX

Najvažniji europski burzovni indeksi u ponedjeljak prijepodne bili su u blagom plusu, nastavivši tako pozitivan trend nakon snažnog prošlotjednog rasta, a po dobitku se ističe dionica Ryanaira nakon što je ta zrakoplovna kompanija izvijestila o rekordnoj dobiti.

Paneuropski Stoxx 600 indeks bio je oko 9,30 na dobitku 0,21 posto, nakon što je prošloga tjedna skočio više od tri posto, jer su investitore oraspoložile dobre zarade kompanija, a nadaju se i završetku ciklusa zaoštravanja kamatnih stopa vodećih središnjih banaka.

Istodobno, frankfurtski DAX ojačao je 0,11 posto, na 15.205 bodova, londonski Ftse indeks za 0,12 posto, na 7426 bodova, a pariški CAC za 0,15 posto, na 7057 bodova.

Po rastu cijena predvodile su dionice putničkih kompanija, s prosječnim rastom od 1,3 posto. Tome je doprinio skok cijene dionice irskog zrakoplovnog prijevoznika Ryanaira za 5,8 posto, na najvišu razinu u zadnjih mjesec dana.

Naime, ta najveća europska zrakoplovna kompanija mjereno brojem prevezenih putnika izvijestila je u ponedjeljak ujutro da je u prvih šest mjeseci svoje fiskalne godine, koja traje od rujna, ostvarila 2,18 milijardi eura dobiti, 59 posto više nego lani, te da očekuje ove godine rekordnu dobit, u rasponu od 1,85 do 2,05 milijardi eura.

Uz to, objavila je da prvi put u svojoj povijesti planira isplatiti dividendu, i to u visini od 400 milijuna eura, u dvije tranše, 200 milijuna u veljači iduće godine, a 200 milijuna u rujnu. Godinu iza najavila je isplatiti približno 25 posto ostvarene neto dobiti.

Znatnije je porasla i cijena dionice Telecom Italije, za 2 posto, po objavi da je odobrena prodaja njezine fiksne mreže američkoj private equity tvrtki KKR za 19 milijardi eura.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks porastao je u ponedjeljak 2,37 posto, na 32.708 bodova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 02:44